Kort overzicht Corona gebeuren in België (januari – begin juni 2020)

De laatste maanden zijn voor heel wat mensen zeer moeilijke maanden geweest. Heel wat families hebben meerdere moeilijke dagen doorgemaakt, terwijl een van hun geliefden in het ziekenhuis lag met een coronabesmetting. Meerdere families moesten zonder een echt afscheid in de familiekring hun geliefde begraven, doordat deze het niet overleefd had. Een heel pak mensen werd niet rechtstreeks emotioneel getroffen door het virus, maar niemand kon aan de gevolgen van dit verraderlijk virus ontsnappen.

Op 28 januari klonk het dat in Wuhan, de hoofdstad in de provincie Hubei in China, er een epidemie met een nieuw coronavirus (2019-nCoV) was uitgebroken. Snel bleek dat ook in andere gebieden van China en een aantal andere landen gevallen met een reisgeschiedenis naar Wuhan ontdekt was die verdere besmetting over Europa bracht.

Toen werd er nog gezegd dat er geen ongerustheid over het nieuwe virus hoefde te zijn en dat de Belgische gezondheidsautoriteiten waakzaam waren en de situatie in China op de voet volgenden. Ook werd er toen nog gezegd dat

Ons land heeft zeer goede procedures voor het opsporen van coronavirussen. De ziekenhuizen en de huisartsen weten hoe ze het coronavirus kunnen herkennen en hoe ze ermee moeten omgaan. Een referentielaboratorium kan het virus op een veilige manier identificeren. Ook de gespecialiseerde behandeling in twee referentieziekenhuizen van patiënten met een coronavirus is in ons land voorzien.

{Persmededeling van de Gezondheidsraad op 28-01-2020}

In februari werd een grote bestelling geplaatst van beschermingsmateriaal en maskers voor zorgprofessionals. Daarnaast was ook een grote voorraad maskers besteld die patiënten met een virale infectie zouden kunnen dragen om hun omgeving te beschermen. Uiteindelijk bleek de levering van al die zaken toch moeilijk te verlopen. Meer dan eens liet de Belgische regering zich ook in het zak zetten en werd het geld van de burgers door die verkeerde aankopen ‘in het water gegooid’.

Maart bracht een hele reeks besmettingen op gang en bracht de regering er toe om over te gaan tot drastische maatregelen om de burgers te beschermen. De 10de maart vraagt de FOD Volksgezondheid aan iedereen om de hygiënemaatregelen strikt toe te passen om de verspreiding van het virus af te remmen. Naast aandacht voor de eigen gezondheid en persoonlijke hygiëne, worden aan de bevolking verschillende tips gegeven om toe te passen en om contact met anderen te beperken. Zo wenste men het werk van dokters en ziekenhuizen te verlichten en kon elke burger mee helpen om kwetsbare personen te beschermen.

De evolutie van de verspreiding van het coronavirus werd dagelijks geëvalueerd en bracht de regering er toe om op 12 maart aan te kondigen dat wegens de verergde gezondheidssituatie de Nationale Veiligheidsraad in aanwezigheid van en in overleg met de ministers-presidenten in het verlengde van de vergaderingen van de deskundigengroepen, namelijk de Risk Assessement Group en de Risk Management Group, het land te beschouwen als in een ernstige noodsituatie.

Aanvullende social distancing maatregelen met het doel de verspreiding van de epidemie tegen te gaan werden proportioneel verhoogd, gericht op maximale efficiëntie. Operationeel gezien ging het land toen in de federale fase van het crisisbeheer, wat betekende dat alle beslissingen werden genomen door een beheerscel die bestond uit de eerste minister, de bevoegde ministers en de ministers-presidenten zodat een betere coördinatie en informatie over de maatregelen kon verwezenlijkt worden. De aangekondigde maatregelen werden van toepassing op het hele grondgebied. België kwam in lockdown.

Op woensdag 25 maart was het een echt trieste dag met  1298 nieuwe gerapporteerde gevallen waarvan 857 in Vlaanderen, 256 in Wallonië en 164 in Brussel wonend. Dat bracht toen het totale aantal bevestigde besmette personen op 6235. Op één dag vielen er toen 220 doden.

Op vrijdag 27 maart werden er 1850 nieuwe gevallen gerapporteerd, wat het totale aantal bevestigde besmette personen op 9134 bracht.

Pas op 10 april kon de Task Force van minister Philippe De Backer te kennen geven dat eindelijk de testcapaciteit in ons land gevoelig verhoogd kon worden. Als eerste prioriteit waren er dan 20.000 testen beschikbaar gemaakt voor de woonzorgcentra en de rust- en verzorgingstehuizen die wel kerncentra van besmettingen leken te zijn met hoge mortaliteitscijfers. Die verhoogde testgevallen bij bewoners en verzorgend personeel in de woonzorgcentra, leverde op dat op dinsdag 14 april 2454 nieuwe COVID-19 gevallen gerapporteerd werden.

Geleidelijk aankonden er meer mensen de ziekenhuizen verlaten en kon men de instroom zien verminderen. Sinds 15 maart mocht men op 28 april 10 785 patiënten ontslagen uit het ziekenhuis en genezen verklaard zien. toen melde men

Van de in totaal 7 094 overleden personen, overleed 45% in het ziekenhuis, 53% in een woonzorgcentrum, 0% thuis en 0% op een andere plaats. De sterfgevallen in het ziekenhuis zijn allemaal bevestigde gevallen. De sterfgevallen in de woonzorgcentra zijn zowel bevestigde (10%) als vermoede (90%) gevallen.

Op 4 mei, werd er vergaderd over o.a. de testing- en opvolgingsstrategie in het kader van Covid-19 en kwam men er toe te gaan werken aan een afbouw strategie. Woensdag 6 mei, kwam de Nationale Veiligheidsraad, uitgebreid met de ministers-presidenten, bijeen om een afbouwstrategie die op 11 mei van start zou gaan te valideren, te vervolledigen en te verduidelijken. De experts hebben toen groen licht gegeven voor deze nieuwe fase naar aanleiding van een aantal gunstige criteria op dat moment, namelijk het aantal ziekenhuisopnames per dag, de gemiddelde trend van deze ziekenhuisopnames die lager kwam dan de voorgaande weken, het aantal bedden op intensieve zorg, testing en tracing. Deze criteria zullen ook nu nog een rol blijven spelen bij de geleidelijke en verdere afbouw.

De impact van de overheidsmaatregelen wordt pas tien tot veertien dagen later zichtbaar in aantal hospitalisaties en opnames in intensieve zorgen. Dit door de incubatietijd en het verloop van COVID-19.

Om kort op de bal te spelen zouden daarom indicatieve gegevens vanuit de bevolking zo snel mogelijk ter beschikking moeten zijn.

De medische wetenschappers krijgen voor de verwerking van de antwoorden op aan de bevolking voorgelegde enquêtes, de hulp van de sociale wetenschappers van de Antwerpse universiteit. Het ‘corona citizenscienceproject’ loopt ook met medewerking van collega’s van de KU Leuven en de Universiteit Hasselt.

Op donderdag 4 juni werden nog 140 nieuwe gevallen gerapporteerd en waren er nog 32 nieuwe opnames. In de ziekenhuizen waren er dan in totaal 700 patiënten opgenomen met nog 137 patiënten in intensieve zorgen. Toen werden er in totaal 9 566 sterfgevallen gerapporteerd, waarvan 48% in het ziekenhuis overleed , 50% in een woonzorgcentrum, 0,5% in andere residentiële collectiviteiten, en 0,6% thuis en elders. De meeste sterfgevallen in het ziekenhuis (95%) zijn bevestigde gevallen. De sterfgevallen in de woonzorgcentra omvatten 26% bevestigde gevallen en 74% vermoede gevallen.

Bekijk het volledige dagelijkse rapport met de nationale epidemiologische situatie van het coronavirus.

Er worden in ons land nog steeds nieuwe besmettingen vastgesteld, maar de trends dalen. We kunnen enkel maar blijven herhalen zeer voorzichtig te zijn en om de coronamaatregelen van voldoende afstand en hygiëne voorzorgsmaatregelen vol te houden. Voor alle veiligheid raden wij dan ook aan om en de algemene maatregelen op te volgen.

Zorg goed voor jezelf en voor anderen.

Bent u ziek (koorts, hoesten, ademhalingsproblemen,…)? Volg dan het advies van de FOD Volksgezondheid op en:

  1. blijf thuis
  2. neem rechtstreeks telefonisch contact op met uw arts
  3. volg de aanbevelingen op van de website https://www.info-coronavirus.be/nl/. Zo helpt iedereen de voortgang van de pandemie te vertragen en de meest kwetsbaren onder ons te beschermen.

+

Voorgaande

Opkijkend naar een onzichtbare vijand

Symptomen Covid-19

Nieuwe sociale etiquette

Meer last van slaapproblemen of piekeren?

++

Vindt ook te lezen

  1. Meer dan 4 miljoen coronabesmettingen wereldwijd
  2. Sterker uit de coronacrisis komen
  3. China staat open voor internationaal onderzoek naar oorsprong coronavirus
  4. Voor het eerst in jaren weer een Pesach in isolatie
  5. Zending van Met Open Bijbel April 2020
  6. Kunnen focussen in een hectische tijd
  7. Isolatietijd vrij te nemen voor jezelf

+++

Engelstalige artikelen:

  1. CoViD-19 warnings
  2. Christian Response to the Covid-19 Pandemic
  3. Love in the Time of Corona
  4. Recrafting our World
  5. Israel celebrates Purim amid Coronavirus outbreak – ILTV Israel news – Mar. 9, 2020
  6. Even in Corona time You are called on to have the seder
  7. One Passover tradition asking to provide the less fortunate with foods and help
  8. In a time when we must remain in our place
  9. Using fears of the deadly coronavirus
  10. Catholics facing a totally different Holy Week
  11. Not able to see Jesus working wonders
  12. Observance of the Lord’s Evening Meal
  13. Hosting a Virtual Seder During a Pandemic
  14. According to Pew Most White Evangelicals Don’t Think COVID-19 is a Medical Crisis
  15. The Struggle Ends When Gratitude Begins
  16. When 1 699 676 people worldwide are infected and the number of deaths had totalled 102 734 in 210 countries or territories
  17. Europe in Chaos for a Pandemic
  18. In Coronatime thinking about death
  19. Covid-19 Psalm 19 Isaiah 26 and the Evangelical Proof-Texters
  20. Broken daily routines
  21. Epictetus: What is in our control?
  22. Making deeper cuts than some terrorist attacks of the near past
  23. The unseen enemy
  24. President Trump shall have to recognise that Immigrant Workers Are Vital to the U.S.A.
  25. In denial, Donald Trump continues to insist that nothing serious is at hand and everything is in control
  26. José Antonio Vergara talking in Esperanto about the outbreak of the epidemic
  27. Margaret Zaleski-Zamenho from Paris telling in Esperanto about the situation in France
  28. Remembering what happened in the previous influenza pandemic
  29. Staying at home saves lives
  30. Unlikely silence
  31. A recovery plan for Europe
  32. India affected by Corona
  33. Under-reporting the total number of coronavirus cases
  34. Coronavirus on March 11 declared a global pandemic on March 31 affecting more than 177 countries
  35. No idea yet for 14 Nisan or April the 8th in 2020 Corona crisis time

1 Comment

Filed under Geschiedenis, Gezondheid, Nederlandse teksten - Dutch writings, Nieuwsgebeurtenissen - Journaal, Politieke aangelegenheden, Sociale Aangelegenheden, Wereld aangelegenheden

One response to “Kort overzicht Corona gebeuren in België (januari – begin juni 2020)

  1. Pingback: Opstormende Coronavariant – Some View on the World

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.