Symptomen Covid-19

COVID-19 treft verschillende mensen op verschillende manieren. De meeste mensen die besmet raken, hebben lichte tot matige symptomen en herstellen zonder opgenomen te hoeven worden.

Zoek direct medische hulp als u ernstige symptomen heeft. Bel altijd eerst voordat u uw huisarts of een zorginstelling bezoekt. Mensen met lichte tot matige symptomen die verder gezond zijn, moeten thuis uitzieken.

In beide gevallen vragen wij u allen om ons met de meest passende communicatiemiddelen op de hoogte te brengen, alsmede van een afwezigheidsattest met vermelding “Covid-19″.

De verwerking van deze informatie is noodzakelijk om redenen van het algemeen belang op de volksgezondheid als op de bescherming van de gezondheid van uzelf en van uw collega’s. De zogenaamde “whereabouts” zullen immers in
kaart worden gebracht om anderen, waarmee u recent in contact bent geweest, te
wijzen attent te zijn voor eventuele ziektesymptomen.

Wat zijn de symptomen?
Hoge koorts en hoesten zijn de meest voorkomende symptomen van COVID-19, zo blijkt uit onderzoek door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Vermoeidheid, slijm ophoesten en een benauwd gevoel vervolledigen de top vijf.

Ongeveer 80% van de onderzochte coronapatiënten ontwikkelde milde symptomen binnen 5 tot 6 dagen na de besmetting. De WHO vermoedt dan ook dat patiënten zonder symptomen zeer zeldzaam zijn.

Patiënten met een zwakke gezondheid kunnen een longontsteking oplopen. Voorlopig zijn dan ook vooral oudere personen en mensen met chronische gezondheidsproblemen (bv. aandoeningen van de luchtwegen, hartziektes, diabetes) gestorven aan het nieuwe coronavirus.

Meest voorkomende symptomen (maar niet-limitatieve lijst) bij 56.000 onderzochte coronapatiënten:

  • koorts (88 %)
  • droge hoest (68%)
  • vermoeidheid (38%)
  • slijm ophoesten (33%)
  • benauwdheid (19%)
  • keelpijn, hoofdpijn, spierpijn (14%)
  • verstopte neus (5%)
  • diarree (4%)
  • ophoesten van bloed (1%)

De symptomen van COVID-19 lijken erg op die van een gewone griep en in mindere mate van een verkoudheid.

*
Hoe onderscheidt u hooikoorts van een coronabesmetting?
De lente betekent ook de start van het pollenseizoen. Ongeveer 1 op 4 Belgen heeft in meer of mindere mate last van hooikoorts. De klachten: een verstopte of lopende neus, niesbuien en jeuk aan neus en/of ogen. Heel gelijklopend dus met de symptomen van COVID-19.

Maar bij een corona-infectie treden ook (hoge) koorts, vaak ook geur- en smaakverlies en een algemeen ziektegevoel op. Hebt u ook deze symptomen, contacteer dan zeker uw huisarts.

3 Comments

Filed under Gezondheid, Nederlandse teksten - Dutch writings

3 responses to “Symptomen Covid-19

  1. Pingback: Kort overzicht Corona gebeuren in België (januari – begin juni 2020) | From guestwriters

  2. Pingback: Ontnomen van een gebedshuis #1 Doodveroorzakers – Jeshuaist

  3. Pingback: Opstormende Coronavariant – Some View on the World

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.