Christenen die andere christenen vervloeken

Vreemd genoeg kreeg ik enkele berichten onder mijn ogen die mij toch verontrust maakten en waarbij ik mij afvroeg hoe zo iets kon voorvallen.

Het moet gezegd zijnde dat ik wel al enkele keren zulke geruchten had gehoord, maar dat ik ze altijd terzijde had geschoven als haatpraat en fake news om anderen zwart te maken. Maar als ik het blog van een Nederlandse  schrijfster tegen kwam, die theologie aan de Universiteit Utrecht had gestudeerd, gevolgd door Wereldreligies en Interreligieuze Dialoog aan de KU Leuven, en Journalistiek aan de KU Leuven, kon in niet anders dan toch een gevoelen te hebben dat ik hier even dit moest aanhalen.

Mevrouw Kelly Keasberry, die in Antwerpen woont en voor het Vlaams katholiek opinieweekblad Tertio werkt, heeft het in enkele artikelen over een ontwikkeling die de wereld raakt, namelijk de opkomst van een harteloos christendom. Onze gemeenschap is het al eeuwen gewoon om vervloekt te worden, maar nu blijkt volgens haar artikelen, en ook dingen die ik in de Nederlandse kranten kon lezen, dat er ook vloeken worden uitgesproken door mensen die zich Christen noemen, wat zou moeten inhouden dat zij Jezus Christus zouden volgen. Maar aan de houding van die mensen te zien kan dat helemaal niet zo zijn.

Zij schrijft:

Niet alleen onder rechtse politici, maar ook in kerken grijpt het harteloze christendom om zich heen. De wereld lijkt te wemelen van de zelfverklaarde “Bijbelgetrouwe” christenen die hun hand er niet voor omdraaien anderen te demoniseren. De vijand, dat zijn de linkse politici, de liberalen, homo’s, vrouwelijke predikanten, de elite, andersgelovigen of -denkenden, atheïsten, evolutionisten. De Franse filosoof Jean-Paul Sartre zei het al: “L’enfer, c’est les autres“. De hel, dat zijn de anderen. {Harteloos christendom}

Wij weten wel van Katholieke kerken en websites waar nog altijd wordt verteld dat wij Jezus zouden vermoord hebben en waar de gelovigen worden opgeroepen om ons te mijden. Van vele van hen die zich “Bijbelgetrouwe Christenen” noemen, valt niet enkel op dat zij heel weinig van die Bijbel kennen, die zich trouwens meestal beperkt tot het Nieuwe testament. Aan de andere kant zijn er bij die zogenaamd Bijbelgetrouwen ook heerschappen die allerlei voorspellingen maken en andere christenen tot de verdoemenis spreken.

Ook weten wij van enorm veel schandalen in de Katholieke, maar ook in sommige protestantse kerken, die een smet leggen op het blazoen van Jezus Christus (de Nazarener Jeshua ben Josef). In het begin van deze eeuw was trouwens dat schandalen circus en de bescherming door de kerkelijke en  burgerlijke overheid van die klerikale zedenschenders een grote reden voor vele Christenen om van het geloof in Christus of in God af te stappen. Atheïsten en agnosten konden toen hun rangen goed zien aangroeien.

Historicus Jan De Zutter word aangehaald en zegt

“Voor het godsbeeld dat er werd ingeramd op de scholen en in de kerken, mogen katholieken wel enige verantwoordelijkheid nemen. Je kweekt de atheïsten die je verdient. Het helpt ook niet als vandaag massagraven met inheemse kinderen ontdekt worden in Canada, nadat de afgelopen jaren duidelijk werd dat priesters, paters en nonnen tienduizenden kinderen seksueel misbruikt hebben. Ik neem het handjevol integere katholieken dat ik ken, niets kwalijk. Maar het is uiteraard wel een feit, dat ertoe bijdraagt dat veel mensen – geheel en al terecht – gillend weglopen en atheïst worden.”  {Harteloos christendom}

Wat ook opvalt, is dat tijdens de Coronacrisis de situatie nog verergerd is doordat men de tegenstelling kreeg van de antivaxers en zij die vonden dat men niet bijeen kon komen zonder voldoende beschermingsmaatregelen en zonder gevaccineerd te zijn.

De voorbije maanden sprak de blogschrijfster enkele gedesillusioneerde ex-leden van een megakerk in het Nederlandse Utrecht, die door hun leiders onder druk waren gezet om de coronamaatregelen te negeren en een stem uit te brengen op de extreemrechtse partij Forum voor Democratie.

Voor hun verhaal, bedenkingen of gedachten was geen enkele aandacht, laat staan respect. Toen deze mensen gedesillusioneerd de kerk verlieten, verloren ze nagenoeg al hun vrienden en geliefden. Er zat niets anders op dan hun verlies in stilte te dragen. Als ik me een harteloos christendom moet voorstellen, is dat een schoolvoorbeeld. {Harteloos christendom}

Gebedsgenezer en evangelist Jan Zijlstra, van de Levensstroom in Leiderdorp, in actie.

Gebedsgenezer en evangelist Jan Zijlstra, van de Levensstroom in Leiderdorp, in actie. © Hollandse Hoogte / Jean-Pierre Jans

Ook over de Nederlandse evangelist Jan Zijlstra, die met zijn stichting Wings of Healing bekend is geraakt, is er al heel wat inkt gevloeid in christelijke middens. Uit allerlei hoeken is deze Nederlandse evangelist die tot de Pinksterbeweging behoorde en aan gebedsgenezing deed op zeer onchristelijke manieren aangevallen geweest. Een zekere Jean-Jozef die zich “Sleuteldrager in de Naam des Heren” noemt, bekende trots dat hij een vervloeking over Zijlstra had uitgesproken en dat:

“Het resultaat is bekend”.

Daarmee refereert hij aan donderdag 9 september 2021, toen de gebedsgenezer Jan Zijlstra op 82-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van het coronavirus. De evangelist, die met zijn gebedsgenezingsdiensten volle zalen trok, was zowel omstreden als geliefd en na zijn overlijden gonsde het op sociale media van positieve maar ook negatieve berichten met al of niet aanvaardbare taal voor gelovigen. Er reageerden wel honderden gelovigen bedroefd en ontroerd op het overlijden van hun  ‘broeder’ Jan Zijlstra.

,,Een van Nederlands grootste geloofshelden is nu thuis”,

zei collega-evangelist David de Vos bij het heengaan.

Jean–Jozef heeft niet enkel een vloek over Zijlstra uitgesproken, hij gaat er prat op ook hetzelfde met die andere voorganger uit de pinksterbeweging, en populaire gebedsgenezer, televisie-evangelist Benny Hinn gedaan te hebben.

Omdat deze

“ook een predikant van de vader der leugen, zijnde satan”.

zou zijn.

De bedoeling is blijkbaar dat de Amerikaanse televisiedominee Benny Hinn een soortgelijk lot tegemoet gaat. Want Jan Zijlstra en Benny Hinn hebben iets gemeen: charisma, een enorm bereik, zowel fans als vijanden en de “wonderen en tekenen” waarmee hun openbare optredens worden geassocieerd.  {Zegent en vervloekt niet}

Opvallend bij dat zootje die andere ‘Christelijke’ predikers uitmaken, zwart maken of zelfs verwensen, is dat het altijd gat om figuren die veel aandacht krijgen terwijl zij (naar hun zin) minder aandacht krijgen.

Wie zich niet in zijn eigen kerk opsluit maar publiek zichtbaar wordt, is een tikkeltje gevaarlijk. Zo iemand krijgt publiciteit en publieke aandacht, heeft een groot bereik en is in staat om mensen te beïnvloeden en dingen gedaan te krijgen. En ja, dat wekt reacties. Soms positief, soms minder – haat, afkeer, wantrouwen, afgunst en jaloezie loeren altijd om de hoek van wie het maaiveld ontstijgt. Dat Jean-Jozef publieke predikers vervloekt, is omdat hij meent als “sleuteldrager” God aan zijn zijde te hebben.   {Zegent en vervloekt niet}

Schrijft Keasberry, hierbij opmerkend

Het mag dan menselijk zijn te denken dat je in je recht staat door tegenstanders te vervloeken, Bijbels is het niet. In de Romeinenbrief spreekt de apostel Paulus zich heel duidelijk uit tegen vervloeken:

“Zegent wie u vervolgen, zegent en vervloekt niet. (..) Vergeldt niemand kwaad met kwaad, hebt het goede voor met alle mensen. Houdt zo mogelijk, voor zover het van u afhangt, vrede met alle mensen. Wreekt uzelf niet mijn geliefden, maar laat plaats voor de toorn, want er staat geschreven: ‘Mij komt de wraak toe, Ik zal het vergelden, spreekt de Here.’”

Romeinen 12, 14-21   {Zegent en vervloekt niet}

Hoe men het draait of keert, een liefhebber van God, wat een christen zou moeten zijn, getuigt van Gods liefde. Ook bij een liefhebber van Christus, wat een christen ook zou moeten zijn, moet er de ahavah of liefde van Christus zijn en moet die persoon ook de liefdesboodschap van Christus Jezus uitdragen.

Wat we ook doen, altijd maant de Eeuwige ons om in de liefde te blijven wandelen. Dat wandelen in de liefde is de hoofdlijn die de Bijbel doortrekt, en die prachtig uiteen wordt gezet in Het hooglied van de liefde (1 Kor. 13). Wandelen in de liefde is de grootste en soms ook meest enerverende opdracht die de mens op aarde is meegegeven. Je zou het een “liefdevolle onwankelbaarheid” kunnen noemen, die zelfs geldt als de ander onze vijand wordt. Sterker nog: juist dan wordt ons vermogen tot liefhebben op de proef gesteld.   {Zegent en vervloekt niet}

In het Lucasevangelie spreekt Jezus deze woorden:

“Maar tot u, die Mij hoort, zeg Ik:  hebt uw vijanden lief, doet wel degenen, die u haten; zegent wie u vervloeken; bidt voor wie u smadelijk behandelen.”

Lucas 6, 27-28   {Zegent en vervloekt niet}

Verder wijst de blogster er op dat er geen enkele tekst in de Bijbel gelovigen op roept tot het actief vervloeken van anderen.

In plaats daarvan zijn wij als navolgers van Christus voor de taak geplaatst in Zijn voetsporen te wandelen en in alles wat wij doen en zeggen, de naastenliefde vorm te geven en uit te dragen. Er is geen andere weg, want God is Liefde, en wie in de Liefde blijft, blijft in Hem.   {Zegent en vervloekt niet}

Op stap op de weg naar God?

+

Voorgaande

Voor Katholieken ook een jaarthema rond barmhartigheid

Liefde geneest mensen

Wat betreft het “Getal van de duivel”

Niet “de Moslims” maar de fundamentalisten zijn een probleem

Over de ‘normaliteit’ van antisemitisme in Europa

De aanduiding door Paulus en Jacobus van de werken die wij horen te doen

Één zijn met Jezus zoals Jezus één is met God

++

Aansluitend

  1. Waarom vele van onze broeders zich stil houden voor de buitenwereld
  2. Wanneer angst leidt
  3. Europees spilland en antisemitisme
  4. Wat betreft het “Getal van de duivel”
  5. Gods vergeten Woord 5 Verloren Wetboek 4 De ‘katholieke’ kerk
  6. Gods vergeten Woord 6 Verloren Wetboek 5 Ketters
  7. Bijbeldeskundige Allen Barber is eensluidend dat op het jaar 2017-2018 Jezus Christus zal terugkeren naar de Aarde

+++

Gerelateerd

  1. Met elkaar de crisis door – hoe doe je dat?
  2. Don Carson over de terugkeer van gevallen christelijke voorgangers
  3. Wie van de drie? Een christelijke stem op CDA, ChristenUnie of SGP
  4. Een stemadvies voor christenen
  5. Verstikking en vergeving
  6. De manier waarop
  7. 144.000 Evangelisten en Bijbelgetrouwe christenen
  8. Waarom een ontsnappen van Bijbelgetrouwe christenen
  9. Kan een gelovige zondigen?
  10. Geloof en belijd
  11. Is mens ten diepste God?
  12. Geraakt door het scherm
  13. Zaaien en oogsten in geloof
  14. Fijn he. “De Heer beschermt ons”. En daar moeten, oh “naastenliefde”, anderen maar de dupe van worden “.
  15. Druppels liefde: Maak ons meer christen
  16. De Vrede van God

4 Comments

Filed under Activisme & Vredeswerk, Geestelijke aangelegenheden, Levensstijl, Nederlandse teksten - Dutch writings, Religieuze aangelegenheden, Sociale Aangelegenheden, Wereld aangelegenheden

4 responses to “Christenen die andere christenen vervloeken

  1. Pingback: Vrede heeft oefening nodig | From guestwriters

  2. Pingback: Bevraging bij Katholieken en synode over de toekomst van de Rooms-Katholieke Kerk – Some View on the World

  3. Pingback: Goed gewortelde bomen – Belgische Broeders In Christus

  4. Pingback: Reden genoeg om je te laten dopen en lid van onze gemeenschap te worden – Kanisa la Christadelphian huko Anderlecht

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.