Het corona jaar 2020 bracht heel wat mensen op droog zaad, terwijl anderen dankzij de beperkingen om zich veel uit huis te begeven en te gaan winkelen, stukken van mensen konden verdienen.
Dit brengt ons tot een extremisme dat te zelden als dusdanig wordt gepresenteerd, dat van de financiële terreur. Onder de vlag van het neoliberalisme gaan de moderne roofridders van het financiële kapitalisme hun gangen. Al enkele jaren zien wij hoe kapitaalkrachtigen en beheerders van grote bedrijven hun personeel onder de duim houden. Elke seconde gijzelen ze de reële economie van de mensen en plegen ze hun moorddadige aanslagen op de inkomens van miljarden mensen en op de draagkracht van de planeet, ons grootste kapitaal waarvan we moeten leven.

Starbuckswinkel in Brussels Airport in vroegere tijden
Overal ter wereld waar er ‘genoeg’ bomen staan en rijke grondstoffen te vinden zijn, kan men de uitbuiters van het systeem hun slag zien slaan. Zonder pardon worden er in het zuidelijk halfrond bomen gekapt en roofbouw gepleegd of het niets is. En de wereld kijkt toe en lacht er naar. Er zijn zelfs firma’s die er in slagen grond water op te pompen en de wateraanvoer voor de plaatselijke bevolking in te perken terwijl die internationale concerns dat water aan een hoge prijs verkopen in het rijke westen. De consument laat dit maar gebeuren en is blij met zijn Nestlé watertje om met zijn valse fair trade koffie van Starbucks te kunnen pronken. door bepaalde ‘onchristelijke’ praktijken kunnen bepaalde zaken zoals o.a. Starbucksgaan behoren tot ‘s werelds grootste ketens van dit of geen product.

Amerikaans ondernemer en investeerder Jeff Bezos die er zeer goed in slaagd om zich onnoemijk te verrijken op de kap van een ander en dan nog doet of hij de grote weldoener is die zo veel mensen te werk kan stellen.
Men zal Jeffrey Preston Bezos zeker niet horen klagen over het coronajaar 2020, want voor hem heeft dat jaar zeker geen windeieren gelegd.
Thema’s als milieu en sociale zekerheid laten vele politici liefst aan de “loosers” over en wil men niet zo veel aan de orde laten komen. Voor hen zijn er wel belangrijker zaken te bespreken. Meerderen willen er niet aan denken of ter tafel brengen hoe grote geldverdieners soms veel leed en moeilijkheden berokkenen aan de kleine gebruikers en hun familie
Honderden miljoenen verdienen door hun toedoen te weinig om fatsoenlijk rond te komen, tientallen miljoenen worden definitief richting ondervoeding en hongerdood gedreven. Dit alles kan enkel omdat we toestaan dat de beurzen en de financiële markten de democratieën constant onder het zwaarste oorlogsvuur nemen en een politiek forceren die 99 procent van de mensen zou afwijzen indien zij daar goed geïnformeerd en democratisch over zouden kunnen beslissen. Maar, dat is wel zeker, onze economie is door deze financiële terreur allerminst democratisch.
Vorig jaar zag de reissector wel zwart zaad. Na het onverwachte dat zo onmogelijk leek kreeg Neckermann weinig kansen om terug op het droge te komen. Zij die liever te water gingen zagen hun cruiseboten in de coronacrisis aan de kettingen liggen. Ook kozen nog maar weinigen voor een vliegvakantie. Dat leverde een stevige deuk op in het vermogen van taxfree-imperiumbouwer Willem Blijdorp. Ook offshoreveteraan Pieter Heerma zag zijn vermogen onder het miljard uitkomen.
Al snel bleek dat de rijkste mensen op aarde niet immuun konden blijven voor het coronavirus. Terwijl de pandemie zijn greep op Europa en Amerika verstevigde, implodeerden de wereldwijde aandelenmarkten en vergaarden veel fortuinen. Tijdens 2020 zagen heel wat miljardairs hun fortuin smelten in de zon. Folgens Forbes zijn in ruwe termen zijn de miljardairs van de wereld $ 8 biljoen waard, $ 700 miljard minder dan in 2019.
Erg genoeg kon men tijdens de crisis ellen lange rijen staan voor de winkels van de Iers-Engels-Walese keten Penney. Met PrimMark (Primark Stores Limited is geregistreerd in Engeland en Wales), heeft zij al meer dan 380 winkels aanwezig in dertien verschillende landen in Europa en de VS. Vele consumenten schuiven daar maar al te graag aan, zonder zich af te vragen hoe bepaalde kleren daar zo goedkoop aan de man of vrouw kunnen gebracht worden. Het erge is dat de meeste consumenten in onze contreien daar geen vragen meer bij stellen, waar hun producten en onder welke voorwaarden hun goederen zijn gefabriceerd.
Wat duidelijk in de lift zat tijdens deze corona crisis was de postorder verkoop.
De e-commercegigant Amazon die Jeff Bezos runt, kon wel geen haar op het kale hoofd brengen, maar deed hem niet verlegen zijn om te pochen over zijn doeltreffende zaak die mooi in de schijnwerpers kon komen te staan tijdens de pandemie. Terwijl de Belgische Post mensen te kort kwam om een goede pakjesverdeling te garanderen kon Amazon er prat op gaan wel 100.000 full- en parttime werknemers in dienst te kunnen nemen om te helpen voldoen aan de toegenomen vraag van consumenten die thuis bleven en online winkelden.
Jeff Bezos mag voor het derde jaar op rij als werelds rijkste persoon op de Forbes lijst pronken, hoewel hij vorige zomer $ 36 miljard aan Amazon-aandelen aan zijn ex-vrouw MacKenzie Bezos heeft moeten afstaan, als onderdeel van hun echtscheidingsregeling. Volgens Forbes is hij nu toch nog $ 113 miljard waard, ondersteund door een stijging van het aandeel van Amazon met 15% sinds hun lijst van 2019.
De grootste winst in dollars is voor Qin Yinglin, wiens bedrijf op de 8ste plaats mag staan op de Forbes lijst. Hij mag zich nu werelds rijkste varkensfokker noemen, ook al staat hij op nummer 43 van de Forbes lijst en is $ 18,5 miljard waard – een sprong van $ 14,2 miljard sinds de 2019-lijst, nadat de aandelen van zijn in Shenzhen genoteerde Muyuan Foods bijna verdrievoudigden doordat de Afrikaanse varkensgriep het aanbod van varkens verminderde en de prijzen opdreef.
Uit de bepaalde griepen die zich de laatste jaren voor deden, bleek duidelijk dat vele dieren ziek werden door met veel te veel opgesloten te zitten in veel te kleine ruimtes. Duidelijk gaat daar de mens in de fout. Deze willen allen prijzen zo veel mogelijk winst maken zonder al te veel kosten te moeten maken of zonder al te veel terrein te moeten opofferen om dat doel te bereiken. De dieren een waardig leven bezorgen ligt niet in hun woordenschat of op een opdienblaadje voor de verzekering van de oplopende dollarbriefjes.
Op dat vlak zal onze wereld nu toch eens haar lessen moeten gaan trekken. Na meerdere vleesschandalen, vogelgriepen en ebola kwamen Coronavirussen een stokje in de wielen steken van de kleine man. CoViD-19 voorzag de kroon op het werk van de laatste jaren waarbij de mens geen oog had voor mens, dier en plant.
Benieuwd of 2021 nu meer wijsheid zal mogen brengen en de consumenten zal wakker schudden om nu meer lokale goederen tegen een waardige prijs aan te schaffen.
+
Voorgaande
Uit de Oude doos: Een steeds kleiner wordende wereld
Dirk Van Duppen over de samenleving op een kruispunt
Extremisme is terug van nooit weggeweest
++
Aanvullende lectuur
- Slag om waardigheid in zuivere natuur
- Onverantwoord gedrag van vele burgers
- Zij die de coronamaatregelen van de overheid een inbreuk op hun persoonlijke vrijheden vinden
- Economie en degradatie
- Christelijke houding tegenover slavernij
+++
Vindt ook te lezen
- Niet klagen over egoïsme
- Rechtsextremisme
- Moslimextremisme in de kiem smoren
- Oplossing voor sociaal en economisch gekwakkel
- Mens of Consumens: Het gebroken systeem: Een land gebouwd op schulden en verslaving
- Wie gelooft er nog in fabeltje van marktwerking?
- Elk jaar weer
- 3e golf
- Wie is de economie?
- Betekeniseconomie
- Winkels in Monickendam en Volendam
- Nexit is in belang van Europa
- Zwaar
- Wat gaat de coronacrisis met de rentes doen
- Mens of Consumens: Donder en Bliksem (Mijn idee over het vuurwerkverbod)
- Mens of Consumens: Wat is tegenwoordig nog sociaal?
- Mens of Consumens: Gratis/goedkoop werken, het nieuwe verdien model
- Grapperhaus: strenger optreden tegen winkeliers die lockdown omzeilen
- 20 décembre… 1848 – L’esclavage est aboli sur l’île de La Réunion
- ONU : Un déficit de 5,1 milliards de dollars menace les actions de l’organisation
- Les fausses promesses de Jeff Bezos pour réduire les impacts environnementaux
Pingback: Niet klagen over egoïsme | From guestwriters
Pingback: Constant schuldig verzuim in 2020 als het om ongelijkheid draait | From guestwriters
Pingback: De domper op velen hun succespad | From guestwriters
Pingback: Het grote verzuim voortgezet in 2020 | From guestwriters
Pingback: Stemronde in coronatijd voor Nederlanders | From guestwriters
Pingback: Gedachte bij de versoepelingen van Coronamaatregelen – Jeshuaist