Maart en april in één gril

Met de Covid periode lijkt het wel of wij de tel kwijt geraken. Maart was zo voorbij en april liet weinig grillen zien dit jaar nadat maart zijn staart niet had kunnen roeren.

Het eerste kwartaal van het jaar was zo voorbij gegaan en liet ons niet proeven van een lente die zich zou hebben mogen aanbieden. De wandelpaden werden wel druk belopen en ergerlijk genoeg vonden wij er meer afval door achteloze wandelaars achtergelaten. Ook al mochten mensen niet met velen samentroepen kwamen wij toch regelmatig grotere groepen wandelaars tegen (10 à 20 man waarvan de meesten geen mondmasker of kapje droegen).

Op de nieuwsuitzendingen kregen wij te horen dat het afgelopen coronajaar heel wat mensen van job veranderd zijn en daarbij zelfs een eigen zaak zijn durven opstarten. Laten wij hopen dat die nieuwe jobs een nieuwe start moge inluiden. Het weer leek er echter geen zin in te hebben om ons de lenteprikkels te laten voelen. Verrassend was het wel te horen dat er niet bepaald meer geboortes zijn geweest. Wie weet bracht de Corona-lockdown toch niet voldoende gezellige tijd “samenzijn”.

Sommige politiekers kon het wel verleiden dingen te doen die niet door de beugel kunnen. Anderzijds was er een zogezegde “bekende Nederlander” die met zijn onderdeel klaarblijkelijk geen weg wist en dan maar voor 17.000 € dat van een jongeling wenste te zien.

Meerderen leken in deze pandemie te puberen en kwamen te klagen dat ze hun jeugd verloren en dat zij gevangen werden gehouden. Dit weekend kwamen dan in plaats van de 40 000 verwachtte betogers tegen de coronamaatregelen slechts een kleine 2 000 in Brussel opdagen. Waarom Duitsers, Luxemburgers en Nederlanders naar hier wensten te komen om te beweren dat er in Europa geen democratie zou zijn mag Joost weten. Gelukkig waren er dan 38 000 op enkele dagen tijd wat wijzer geworden.

Zij die wensten te wachten tot de ijsheiligen waren er aan toen ze dit weekend dan eindelijk naar de bloemencentra gingen. Heel wat planten waren al verkocht en worden niet meer ingenomen voor dit jaar.

De vorige weken waren het echter geen dagen om te gaan planten. Over dag en ‘s nacht nog veel te koud en gure verdrogende winden. De bosanemoontjes stoorden zich daar niet aan, maar ook daar kwamen lelijke coronawandelaars roet in het eten strooien en deden deze plantjes uit het zicht verdwijnen. Anderen zagen wij achteloos tussen de mooie bloempjes stappen en deze vertrappelen, om hun zo geliefde selfie te nemen (dat ten koste van de levende plantjes om die pracht niet voor anderen te laten, maar in de eigen telefoon op te slaan.)

Een troost mocht er zijn. Namelijk dat heel wat mensen dachten dat er enkel aan de kust lekker kan gewandeld worden. Daar konden wij op televisie de massa’s toegestroomde onverantwoordelijke mensenmassa zien terwijl ware natuurgenieters fijn doorheen België prachtige plekjes konden vinden om rustig te wandelen. De gratis NMBS trein ticketten waren daarbij zeer welkom en zijn dan ook allemaal opgebruikt.

Gevlekt longkruid

Gevlekt longkruid (Pulmonaria officinalis)

helleborusfoetidusbloeiwijzen

Stinkend nieskruid (Helleborus foetidus)

Het Gevlekt Longkruid zal gedacht hebben dat het zich beter koest kon houden nu er dat longvirus welig tierde. Schriel en angstig durft het nu pas haar ware gelaat te tonen. Zelfs het Stinkend Nieskruid bleek op haar hoede te zijn en kwam maar zeer voorzichtig om de hoek kijken.

Vreemd genoeg ziet men in maart meestal heel wat mensen aan de grote schoonmaak beginnen. Ook hier in huis is daar niet veel in huis van gebracht. De raamkozijnen schreeuwen wel voor een nieuwe opfrisbeurt, maar de donkere regendagen hielden ons er van om de bijts boven te halen.
Vele mensen hebben zich echter wel bezig gehouden tijdens de lockdown en verplichte thuisdagen om thuis heel wat te knutselen. Heel wat verbouwingen hebben plaats gegrepen en gouden zaken opgebracht voor de “Doe het zelf” zaken.

Dit jaar mocht april het tweeling zusje zijn van maart. Ook zij wist niet waar zich te keren en wat aan te trekken. Het trakteerde ons dan maar met druppels water  nu en dan en als wij dan toch buiten waren verraste het ons dan nog met een stortbui. Hagelkorrels van allerlei grootte mochten ook met hevige winden nu en dan voorbij vliegen en trommelen op de ramen.

Mei wenste dan maar de deuren dicht te doen en offreerde ons van hetzelfde liedje, tot het zich plotseling bedacht en vond dat het dit weekend eindelijk eens tijd werd om ons te laten voelen dat “Lente” nog zoiets is dat bestaat.

De VRT moet gedacht hebben met al die binnenblijvers wordt het tijd om ook een boekenprogramma op televisie uit te zenden. Zo werd de motor op zee boven gehaald. Het moet gezegd worden, door heel wat mensen is er nu heel wat meer gelezen. Maar wij moeten toegeven dat veel brol op de staats- en commerciële zenders ons heeft doen wegvluchten naar internet televisie en binchwatching op Netflix.

Ook valt op dat er heel wat mensen deze lockdown periode genomen hebben om te bezinnen, over wat ze al gedaan hebben en wat ze nog graag zouden willen doen, en hoe ze dat willen doen. Velen namen nu ook de kans waar om iets te gaan studeren of herscholen. En nu kunnen zij denken:

De maand april is ten einde en wat een maand was het! Tijd voor mei. En mij.{Dots mindset April 2021}

+++

Vindt verder te lezen

  1. Zij die de coronamaatregelen van de overheid een inbreuk op hun persoonlijke vrijheden vinden
  2. Must-Cults: Maart!
  3. Opruimen in maart: de ontspulkalender
  4. Dit was maart 2021
  5. Lente
  6. Tuintips maart
  7. Plan je mee? Mijn maart 2021 doelen
  8. Mijn acties voor april | Plan je mee?
  9. Stinkend nieskruid
  10. Grote sneeuwroem : Chionodoxa siehei
  11. Oosterse sterhyacint : Scilla siberica
  12. Bosanemoon ; Anemone nemorosa
  13. Gele anemoon ; Anemone ranunculoides
  14. Herderstasje ; Capsella bursa-pastoris
  15. Bloeiend in maart in de Lage Landen
  16. Bloeiend in april in de Lage Landen
  17. Brassinga: maart
  18. Een rondje van 1/2
  19. Een rondje van 2/2
  20. Wrap up: April

Leave a comment

Filed under Ecologische aangelegenheden, Levensstijl, Natuur, Nederlandse teksten - Dutch writings, Nieuwsgebeurtenissen - Journaal, Politieke aangelegenheden, Sociale Aangelegenheden, Voelen en Welzijn

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.