Het ideale ontbijt

Heel wat mensen eten eigenlijk niet zo gezond en vergeten dat ze best ‘s morgens als een koning eten, ‘s middags als een prins en ‘s avonds als een bedelaar.

Bij vele Belgen is hun ontbijt is gewoonlijk (erg) zoet: wit brood, confituur, ontbijtgranen, fruitsap, warme chocolademelk … Veel lege calorieën, een suikerspiegel die op en neer danst en de honger of vermoeidheid die toeslaat tegen 11 uur.

Hier zijn enkele tips voor een snel en evenwichtig ontbijt om je dag fit en gezond te starten.

Photo by ANTONI SHKRABA on Pexels.com

➤ Het ideale ontbijt

Een goed ontbijt bestaat uit:

• Volkoren of amper bewerkte ontbijtgranen
• Proteïnen
• Vetten voor de essentiële vetzuren
• Vers fruit voor de vitamines, mineralen en vezels
• Drankjes om te hydrateren

➤ Volkoren ontbijtgranen

Volkoren ontbijtgranen zorgen ervoor dat je lichaam continu energie krijgt in plaats van in pieken, zoals dat gebeurt met wit brood en bewerkte ontbijtgranen. Kan jij niet zonder je boterhammen? Geef dan de voorkeur aan volkoren, spelt of roggebrood om van soort graan af te wisselen.

Let er wel op geen gesuikerde ontbijtgranen te kopen.

➤ Havervlokken, de supervoeding

Havervlokken behoren tot de volkoren ontbijtgranen en hebben het voordeel bijzonder rijk aan vezels te zijn. Dat maakt ze tot supervoeding voor een gezond ontbijt. Als porridge, in granola of in koekjes, hun gebruiksmogelijkheden zijn eindeloos.

➤ Proteïnen en vetten

Proteïnen vind je onder meer in eieren, trouwens ook een bron van vetten, of mager vlees. Verkies je proteïnen en vetten van plantaardige oorsprong, dan zijn noten (walnoten, hazelnoten, amandelen, enz.) en zaden (pompoen, zonnebloem, vlas, enz.) een goede keuze.

➤ Vers fruit

Om de kwaliteit van de voedingsstoffen in fruit zo goed mogelijk te behouden, eet je je fruit best vers, en liefst in het seizoen en lokaal gekweekt. Momenteel kan je bijvoorbeeld voor Belgische appels en peren kiezen voor kiwi’s en mandarijnen. En binnenkort zijn de frambozen en aardbeien terug in het seizoen!

➤ Drank

Het is belangrijk om goed te hydrateren na het slapen, en daarbij snelle suikers te vermijden. Fruitsap valt af te raden, want het bevat geen vezels meer. Die vezels zorgen er namelijk voor dat je de suikers uit het fruit minder snel opneemt. Geef dus de voorkeur aan koffie, thee, kruidenthee of water dat op smaak is gebracht met fruit.

 

➤ Ideeën voor een snel en evenwichtig ontbijt

• Boterhammen van volkorenbrood met amandelpasta of pindakaas en schijfjes kiwi.

• Een porridge van havervlokken met gedroogd fruit, enkele partjes clementine, zonnebloempitten of lijnzaad en een fijn lijntje agavesiroop.

• Speltbrood met kaas en noten, en een peer.

Leave a comment

Filed under Gezondheid, Levensstijl, Nederlandse teksten - Dutch writings, Voeding

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.