Relevantie van de de Tien Geboden bij Britten anno 2017

Een enquête van onderzoeksbureau YouGov waarover de Duitse nieuwsdienst Idea woensdag berichtte geeft aan dat voor de meeste Britten slechts  een deel van de Tien Geboden vandaag nog maar relevant is. Het betreft met name de zes geboden van de ”tweede tafel”.

De grote meerderheid lijkt akkoord te gaan met het gebod ”Gij zult niet doden” (93 procent) en ”Gij zult niet stelen” (87 procent).

Ook al leven wij in een tijd waar wij meer gescheiden mensen tegen komen en leden van samengestelde gezinnen zou toch nog 73 procent het gebod ”Gij zult niet echtbreken” actueel noemen.

De relaties tussen de ouders is heden ook niet meer zo opperbest en wij vinden vele ouderlingen alleen gelaten in bejaardenhuizen. Toch hecht nog 69 procent aan het gebod ”Eert uw vader en uw moeder”.

Het negende en het tiende gebod hebben voor 61 procent nog actuele waarde.

Veel minder doen de eerste vier geboden het: het tweede, over het misbruik van Gods naam, scoort met 23 procent het hoogst. Dat het eerstegebodniet zo hoogscoortbij de meerderheid die zich Christen noemt is ooknietverwonderlijkdaar de meesten van hen geloven in de Drievuldigheid, waarbij “Boven al bemin één God” geen echt dragende leuze is.

YouGovondervroeg 1680 Britten vanaf 18 jaar. Uit deze enquête blijkt dat de praktische ethiek die de laatste 3500 jaar centraal heeft gestaan in de joodse christelijke traditie nog steeds door de meeste Britten gesmaakt wordt, zelfs wanneer expliciet religieuze geboden minder steun krijgen.

OGGiN-GELDERMAL-0006-HENK_web

Een bord met de Tien Geboden, de Wet des Heeren, in het kerkgebouw van de oud gereformeerdegemeente in Nederland te Geldermalsen. beeld RD, HenkVisscher

+++

1 Comment

Filed under Levensstijl, Misdaden & Wreedheden, Nederlandse teksten - Dutch writings, Nieuwsgebeurtenissen - Journaal, Religieuze aangelegenheden, Sociale Aangelegenheden

One response to “Relevantie van de de Tien Geboden bij Britten anno 2017

  1. Pingback: De haat van IS voor Christenen | From guestwriters

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.