Hedendaagse protestanten tegenover Katholieken of de Antichrist

In 2011 schreef het Reformatorisch Dagblad al

Als Luther zijn confessionele volgelingen vandaag zou kunnen zien, zou hij dan niet het hoofd moeten schudden en zijn hart vasthouden, omdat de ”theologie van het kruis” toch weer al te zeer een ”theologie van glorie” is geworden, waarbij het zo moeilijk is om blijvend te leven uit geloof alleen, uit genade alleen? Overigens geldt deze vraag evenzeer voor de protestanten die zich afstammeling weten van Calvijn. {De ernst van Luther en Calvijn}

English: Thomas Schirrmacher of World Evangeli...

English: Thomas Schirrmacher of World Evangelical Alliance in discussion with the Ecumenical Patriarch of the Orthodox Churches Bartholomäus I. in Istanbul (Photo credit: Wikipedia)

Als wij naar de vele protestantse kerken kijken zien wij ook dat heel veel zaken waar die geestelijken zich 5 eeuwen geleden tegen verzet hebben nu weer gewoon aanvaardbare zaken zijn in de denominaties die hun naam dragen. In vele protestantse kerken zien wij zo bijvoorbeeld weer kruisen hangen en beelden en prenten de kerkruimte versieren. Meerdere protestantse verenigingen hebben er tegenwoordig ook geen bezwaren tegen om samen te werken met Rooms Katholieken.  Doch heeft de World Alliance of Evangelicals (WAE) de kritiek van de hand gewezen als zou ze te nauw samenwerken met prominente vertegenwoordigers van de Rooms-Katholieke Kerk (RKK).

Algemeen secretaris Thomas Schirrmacher zegt

„Ons werd verweten in een geestelijke unie met de antichrist te treden” {Duitse nieuwsdienst Idea}.

Hij en zijn collega Thomas K. Johnson stellen dat de WEA in het gesprek met Rome herhaaldelijk de kernnoties van de Reformatie heeft ingebracht. Volgens hen is echter niet de RKK het grootste gevaar, maar zijn dat

„de interne debatten onder protestanten die de heiligheid en de gerechtigheid van God onder druk zetten.” {WEA reageert op interne kritiek: „We willen geen unie met antichrist”}

Meerderen mogen wel in hun achterhoofd weten dat

„De vrede waarover de Bijbel spreekt, de sjalom, is gelegen in een goede verhouding tussen God en mens.”

maar houden zich er niet echt mee bezig om de vrede van Christus te verspreiden en om zich als gezamenlijke Broeders in Christus vredelievend op te stellen naar anders denkenden.

Een jonge Johannes Calvijn

Ook zijn er tegenwoordig nog maar weinigen die “stille tijd” voor Het Woord van God willen uittrekken. Zij zijn klaarblijkelijk vergeten wat Calvijn schreef over de rustdag en wat daarom ook geldt voor de dagelijkse stille tijd:

„De bedoeling (…) is dat wij sterven aan onze eigen begeerten en werken, de aandacht richten op het koninkrijk van God en ons daartoe oefenen in de inzettingen die Hij gegeven heeft.”

Veel protestanten kijken nu meer uit naar een ‘swingvolle’ dienst of een waar zij lekker van leuke muziek kunnen genieten of zelfs helemaal kunnen op gaan in de sfeervolle muziek. Dat zij met Bijbellezen en bidden hun eigen begeerten en hun zelfgerichtheid de nek om draaien zint hun eigenlijk niet zo, want dat eigen ikje is voor de meeste mensen vandaag het hoofddoel in hun leven. Weinigen zijn nog echt geïnteresseerd in de vreugde en vrede die over zich kunnen komen door bijbel lezing en door samen dat Woord van God onder de loep te nemen.

De Bijbel zegt ons dat wij in het gewone leven te druk zijn en dat het gewone leven ons afkerig maakt van het zoeken naar God,

aldus Tim Keller in een van zijn preken. Hij verduidelijkt dat met een passage uit het boek ”Brieven uit de hel” van de bekende Britse schrijver C. S. Lewis. Hierin leert de ervaren duivel Schroefstrik zijn neef Galsem hoe hij mensen moet verleiden. Als de ‘patiënt’ –een doorgewinterde atheïst– van Schroefstrik tijdens het lezen in de bibliotheek overtuigd dreigt te raken van Gods waarheid, fluistert de duivel hem in dat het lunchtijd is en dat hij beter na het middageten de tijd kan nemen om na te denken, omdat hij dan weer fris is.

„Toen hij eenmaal op straat liep, was de slag gewonnen.”

Velen mogen denken dat het

In onze tijd en in ons werelddeel het niet vanzelfsprekend is om in God te geloven en de Bijbel als gezaghebbend te zien.

Maar ligt dat zo anders dan 500 jaar geleden. Heden zijn de mensen meer omringd door luxe en zouden zij minder zorgen moeten hebben dan toen. Maar op dat vlak blijft alles gewoon het zelfde; Zorgen om het bestaan,  en vandaag ligt door de media de wereld aan onze voeten en loopt al het geweld over ons hoofd heen, terwijl wij soms aan tafel onze maag lekker opvullen dat terwijl uitgemergelde wezens de revue passeren.

Vandaag zijn er heel wat meer mensen die twijfelen of de Bijbel wel echt het betrouwbare Woord van God is? Ze worden om de oren geslagen met allerlei berichten die die God tegenspreken.

Prof. dr. H. van den Belt reageert op dit probleem door te zeggen

„Er is gelukkig geen manier om zeker te weten dat de Bijbel waar is, dan door de Bijbel zelf.” {Vier bedreigingen voor Bijbellezen in 2017}

Hij vindt zou het handig vinden als we de waarheid van de Bijbel konden bewijzen maar merkt op

“Toch zal dat niet gaan, want dat zou het Woord van God afhankelijk maken van extern gezag. Het Woord heeft gezag in zichzelf. Dat noemen we de autopistie, het in zichzelf overtuigend zijn van de Schrift.” {Vier bedreigingen voor Bijbellezen in 2017}

Dat gezag heeft de Bijbel niet omdat het in de Bijbel staat, geeft de bijzonder hoogleraar gereformeerde godgeleerdheid aan de Rijksuniversiteit Groningen aan. Dat zou immers een cirkelredenering zijn.

„Nee, het is de inhoud van het Evangelie van Christus dat weerbarstige en hardnekkige zondaren toch leert buigen voor het Woord.” {Vier bedreigingen voor Bijbellezen in 2017}

Daarom, zegt prof. Van den Belt,

„is de enige manier om zeker te weten dat de Bijbel Gods onfeilbare Woord is, de Bijbel gelovig lezen en luisteren naar wat God daarin zegt.” {Vier bedreigingen voor Bijbellezen in 2017}

Maar anno 2017 is dat lezen van de Bijbel geen drukke bezigheid meer en niet iets waar mensen mee willen pronken of durven mee naar buiten te komen al zullen ze heden daar niet voor vervolgd worden in deze contreien.

Vele protestanten willen niet meer aandacht geven aan dat Woord, dat tijd van hen zou wegnemen om leuk op de sociale media te vertoeven, in plaats van in ‘saaie kerkgebouwen’. Vreemd genoeg nu het Woord van God makkelijker in ieders handbereik zou moeten liggen en de Bijbel zelfs kan gelezen worden vanaf een iPad of op een smartphone waar men ook maar is. Er voor tijd nemen ligt voor velen moeilijk omdat gewoon hun hart daar niet meer voor is.

Daarom moet deze wereld terug “hartverwarmers” vinden en moeten er weer mensen op staan die dat Woord van God bij de mensen willen kenbaar maken. Ook al mag men heden terug een beetje van onverdraagzaamheid vinden bij bepaalde protestantse groepen, moeten er ook mensen komen die aantonen dat christenen en kerken niet het lelijke gezicht van een intolerante, onmenselijke religie mogen laten zien maar juist een openheid moeten tonen naar anders denkenden.

Wat begon als een klein plantje in het Duitse Wittenberg is uitgegroeid tot een boom van 560 miljoen protestanten wereldwijd in 2017, stellen dr. Todd M. Johnson, directeur van het Center for the Study of Global Christianity at Gordon-Conwell Theological Seminary in de Verenigde Staten, en onderzoekster Gina A. Zurl.

Leefden in 1600 vrijwel alle protestanten in Europa, nu woont nog maar 16 procent van de gemeenschap er. Johnson verwacht dat in 2050 dat percentage gezakt is naar onder de 10 procent van de dan verwachte 870 miljoen protestanten wereldwijd.

Een tegengestelde beweging maakt de lijn van het aantal protestanten –inclusief anglicanen– in het werelddeel Afrika. In 1900 was slechts 1,7 procent van de protestanten woonachtig op dat continent –bovendien ging het toen vooral om Europeanen in Zuid-Afrika–, nu is dat 41 procent. En Johnson berekende dat het percentage in 2050 kan zijn gestegen naar 53 procent van de protestantse wereldgemeenschap. Demografische factoren –zoals het kleine aantal kinderen per gezin in het Westen– versterken het effect van de groei van de kerken. {Wereldkaart protestantisme verandert snel}

+

Lees ook

  1. „Reformatie was als frisse wind”
  2. Wereldkaart protestantisme verandert snel

+++
Aanverwant

  1. Bronne om charismatiese/pinkstergroepe te beoordeel
  2. Laat die kindertjies na My toe kom: ‘n Gereformeerde antwoord op ‘n Baptistiese standpunt
  3. Die Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt (GKv) geskors uit die ICRC weens hul besluit oor die vrou in die ampte
  4. The GKV’s Major Leap off the Cliff
  5. RCN @ ICRC: In or Out?
  6. Ian Buruma en ‘het betrekkelijk goedaardige imperialisme uit Washington’ 16
  7. A Report from the 2011 Meeting of the Calvin Studies Society
  8. Two for the price of one!
  9. Reformation Day at Emory 2017
  10. Puritan Reformed Spirituality by Joel Beeke
+++
Related articles

5 Comments

Filed under Activisme & Vredeswerk, Geestelijke aangelegenheden, Levensstijl, Nederlandse teksten - Dutch writings, Nieuwsgebeurtenissen - Journaal, Religieuze aangelegenheden, Wereld aangelegenheden

5 responses to “Hedendaagse protestanten tegenover Katholieken of de Antichrist

  1. Pingback: Gods vergeten Woord 20 Volk van het Boek 6 Volk met het Boek | Broeders in Christus

  2. Pingback: Opkomend voor Christus #1 Bedreiging voor het Heilig Roomse Rijk | Broeders in Christus

  3. Pingback: Opkomend voor Christus #3 Noodzaak van verkondiging | Broeders in Christus

  4. Pingback: Een stille week | From guestwriters

  5. Pingback: Al of niet thuis voelen in een kerk – Kanisa la Christadelphian huko Anderlecht

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.