Glimlach raam naar je ziel

In ons leven moeten wij regelmatig eens de tijd nemen om te reflecteren. Na te denken over verleden, heden en toekomst. Per dag zouden wij even tijd moeten nemen om tot ons zelf te keren. Daarbij moeten wij diep tot in onze ziel durven gaan. Hierbij is een glimlach een raam naar je ziel, maar weet dat lachen de deur is.

Voor velen in onze contreien is de vastenperiode begonnen. Katholieken konden op As Woensdag een kruisje op hun voorhoofd laten plaatsen als teken dat zij beseffen dat zij tot stof zullen wederkeren. Nochtans is dat juist iets dat velen vergeten, dat wij naakt geboren zijn en weer naakt zullen sterven, om te vergaan tot stof. Eens dat wij dood gaan zijn is het te laat om nog van mening te veranderen of om een andere weg in te slaan. Alles moet voor het moment van dood gaan gebeuren.

English: Last Judgement. 12th-century Byzantin...

Laatste oordeel – English: Last Judgement. 12th-century Byzantine mosaic from Torcello cathedral (after 19th-century restoration). Source: http://arts-sciences.cua.edu/gl/images/safran_slides/Medieval_Art/12thCentury/TorcelloWestWallLastJudge.jpg (Photo credit: Wikipedia)

Het kruisje op het voorhoofd bij de Katholieken zou ook moeten staan voor het symbool van treuren om de zonde. Het verwijst naar Jezus die gestorven is aan de doodspaal (vele Christenen nemen aan dat dat aan een kruis was).
De mens moet beseffen dat er niets in ons is – absoluut niets – dat in staat is om weerstand te bieden aan de dood of deze te verslaan. De gehele wereld zal tot het besef moeten komen dat het alleen door Jezus is dat wij de genade mogen ontvangen om de slag van de dood te overwinnen. Door hem zal het mogelijk zijn indien wij sterven om in de toekomst, wanneer hij weder gekomen zal zijn, om toe te kijken hoe hij door zich volledig aan God te onderwerpen en zich als een Lam van God aan te bieden, als geautoriseerde van God zal mogen oordelen over de levenden en doden. Hij zal dan mensen mogen verwijzen naar de tweede dood ofwel naar een nieuw en eindeloos leven in het Koninkrijk van God. Jezus is de enige die krachtig genoeg is om steek der dood weg te nemen! In hem geloven is van levensbelang.

Niet enkel Katholieken houden een periode van 40 dagen in acht. Moslims zullen spoedig ook weer dagen in acht nemen waar zij vasten als een belangrijk onderdeel van de dag tegemoet zien. Voor Joden, christenen en Moslims moeten hun 40 dagen een tijd van bezinning vormen, waarin zij de nodige aandacht schenken aan hun innerlijke ziel. Zij zullen moeten inzien dat zij zich zelf zodanig moeten voorbereiden dat zij wezenlijk bekwaam zullen zijn om echt te glimlachen naar hun eigen ziel.

Vroeger werd er heel wat meer gevast dan één keer of twee maal per jaar (zie volgend artikel).

40 dagen is eigenlijk nog niet zo veel om eens werkelijk tijd te nemen om na te denken over het leven, het verleden, heden en toekomst en na te gaan waar men zichzelf kan plaatsen in het groter geheel en welke rol men daarbij wil geven aan de Schepper van hemel en aarde.

Ware Christenen zouden deze periode moeten aangrijpen om anderen te laten inzien hoe belangrijk het is om een goede relatie met de Schepper op te bouwen en hoe belangrijk het is om Jezus te erkennen als de gezondene van God, de mensenzoon en de zoon van God en niet dé God.

+

Voorgaande

Alleen ogen die geweend hebben kunnen helder zien

Adar 6, Matan Torah remembering the giving of Torah

Adar 7 Moshe’s review of the Torah contained in the Book of Deuteronomy

++

Vindt ook om te lezen

  1. Advent een tijd voor reflectie
  2. Op zoek naar spiritualiteit 2 Hoe te vinden
  3. Exhortatie of Uiteenzetting – Exhortation
  4. Paus roept op tot herontdekking van de vasten
  5. Kapitalistisch vooruitgangsgeloof
  6. Materialisme, “would be” leven en aspiraties #3
  7. Christenen die het juiste hart hebben om anderen te roepen om naar God te komen
  8. 16° Eeuwse Broeders in Christus
  9. Ramadan en werkgever
  10. De Afstraling van Gods Heerlijkheid
  11. Vertrouwen, Geloof, Roepen en Toeschrijving aan Jehovah #16 Voordelen van het bidden
  12. Reflectie van God
  13. Lent, 40 days, meditation and repentance
  14. Lenten Season and our minds and hearts the spiritual temple in which God seeks to live

+++

Aanvullend om te lezen

  1. Haal de buikriem aan en vier de Keltische advent
  2. Vlog Nature Quest: 24 uur alleen zonder eten in het bos
  3. Vasten
  4. Tournée Minérale –  En Route
  5. Lent, and Advent, in Japan (midweek musings)
  6. Lenten Season
  7. Lent
  8. What Is Lent?
  9. Ash Wednesday
  10. Prayer, almsgiving and fasting
  11. 40 days & then some
  12. To Quietly Dismiss, or Not?
  13. Wake up and Watch!
  14. Why we fast: understanding the Eucharistic Fast in the context of the Sacrament of the Eucharist
  15. Sacred Struggle – Journeying through the Desert
  16. Lent is Here and I’m Late Posting This!
  17. Seeking His Kingdom
  18. Tips For Making Your Lent More Fruitful
  19. The Fidelity of Jesus ~ May we be faithful too!
  20. A humbling experience
  21. Palms to ashes

+++

Save

10 Comments

Filed under Bezinningsteksten, Geestelijke aangelegenheden, Levensstijl, Nederlandse teksten - Dutch writings, Religieuze aangelegenheden, Uncategorized, Voelen en Welzijn