Waarom doen we niets aan de oorzaak?

Telkenmale er een schokkende gebeurtenis voorvalt in het westen is iedereen in rep en roer. Zij staan er niet bij stil dat elke dag meerdere slachtoffers vallen door wapengeweld in het Midden-Oosten en in het Afrikaanse halfrond.

Panel from a family mosque

Paneel van een familie moskee (Foto credit: Wikipedia)

In hun eigen contreien vallen er jaarlijks, om niet te zeggen ‘dagelijks’, veel meer doden dan door de terroristen om het leve gebracht, door auto ongelukken. Tegen dat verkeersgeweld wordt echter niet gereageerd want dat zijn de mensen al zo gewoon geworden dat de auto-ongelukken zelfs de kranten of het nieuws op radio en televisie niet meer halen.

Degenen die macht hebben zijn zeker niet bij gebaat dat de buitenlandse moeilijkheden en terreur ophouden, want dat verdoezelt het binnenlands nieuws en maakt dat zij (de politici) zich groot kunnen maken in een voor hen belangrijker geheel.

Voor de media is het belangrijk om de aandacht te kunnen trekken en met gewone fait divers of met ‘goed nieuws’ kunnen zij dat niet. Meer mensen zijn geïnteresseerd in het leed van anderen, zodat zij zichzelf beter kunnen afspiegelen.

Natuurlijk wensen de media en wapenfabrikanten graag hun omzet op peil te houden. Omzetcijfers zijn voor hen even, als niet nog belangrijker dan de cijfers voor politici. Maar ook zij moeten zich profileren en willen alsmaar hoger op de ladder klimmen. Voor de politici komt het er op aan hun populariteit hoog te houden of nog beter, te verhogen. Gebeurtenissen die de aandacht van het algemene publiek verkrijgen zijn de ideale zoethoudertjes die de politieker de kans geven om aan zijn imago te werken. Met volksverlakkerij kunnen de populariteit en zo het aantal zetels in de peilingen maar ook bij de verkiezingen verhoogd worden. zulk een verhoging zal hen dan meer kansen geven om hun eigen agenda door te drukken maar ook om het volk in toom te houden. Vandaar dat het loont om te focussen op angst in plaats van te focussen op positiviteit.

Het komt er op aan dat er genoeg mensen zijn die waarschuwen voor zulk een volksverlakkerij en een mist in de ogen gooien van de burgers. Zinnige burgers moeten er op bedacht zijn dat allerlei groeperingen alle kansen zullen willen grijpen om hun gelijk te halen en de mensen een loer te draaien.

In penibele omstandigheden komt het er dan eens te meer op aan om de ‘negatieve spiraliteit’ om te keren en om de mensen om je heen duidelijk te maken hoe de vork in de steel zit.

Daarbij is informatiegeving belangrijk. Hiertoe moeten religieuze groeperingen dan ook hun verantwoordelijkheid nemen. Islamieten moeten mensen duidelijk maken dat die terreur zaaiers geen echte Islamieten zijn en dat zij de naam van Allah misbruiken voor hun eigen machtspositie te verhogen. Christenen daarentegen moeten ook hun gelovigen oproepen om de juiste Christelijke houding aan te nemen en open te staan voor hen die ook geloven in de God van Abraham. Ook zij dragen de verantwoordelijkheid duidelijke taal te spreken en er op te wijzen waar God zijn schepsels nar toe wil brengen.

Het moet wel gezegd worden dat de Moslim gemeenschap veel te lang gezwegen heeft om dit Moslim fundamentalisme af te breken en in de grond te boren. Wij kunnen slecht hopen dat meer leden van de Ummah/Oema of Moslim gemeenschap nu de moed zullen hebben op in het openbaar het op te nemen tegen hen die de Islam besmeuren.

*

Om te onthouden

  • Keer op keer aanslagen plaats = Keer op keer “Allahu akbar” geroepen => keer op keer veroordelen wij het brute geweld => Demonstraties, minuten stilte + dagenlange nieuwsuitzendingen => prenten iedereen in hoe gevaarlijk Islam is
  • koren op de molen van  machtswellustelingen als Marine le Pen, Geert Wilders en Donald Trump => dankbaar gebruik van islamofobie = redder in nood > waarschuwen tegen ‘verwerpelijke’ religie Islam
  • grenzen + moskeeën dicht + alle moslims eruit= probleem opgelost
  • alleen nog maar te wachten tot er weer iets gebeurt => gewoon kwestie van tijd
  • sociale problemen + vatbaar voor ideologie die voor explosieve blindheid kan zorgen:
  1. Onzekerheid over identiteit: wie + waar bijhoren + doel
  2. Frustraties over acceptatie
  3. Rechtvaardigheid
  • De Daesh ideologie geeft jongeren leidraad voor al deze problemen:
  1. Identiteit > moslim, een hele echte, de enige echte;
  2. Acceptatie: die mensen zitten toch niet op je te wachten => kom snel hier heen => met open armen ontvangen + goede dingen doen;
  3. Rechtvaardigheid: Israel + NAVO = onderdrukkers van moslims = geschiedenis.
  • eis van assimilatie, eeuwige discriminatie, ondersteunen van onrecht
  • ‘je suis’ bordjes + Franse vlaggen over je hoofd zat => tijd dat je Mohamed wél uitnodigt voor een sollicitatiegesprek

+

Voorheen

Echte vooruitgang laat niemand achter

Dit kan gewoon echt niet meer

Fatsoensnormen Online

Onder­scheid maken – een repliek op Ayaan Hirsi Ali

++

Aanvullende lectuur

  1. Is Islamfobie uitgevonden door fundamentalistische regimes
  2. Fundamentalisme en religie #1 Noorwegen
  3. Fundamentalisme en religie #2 Frankrijk en België
  4. Fundamentalisme en religie #3 Vluchtelingen en racisme
  5. Fundamentalisme en religie #4 Verdrukking
  6. Fundamentalisme en religie #5 Verguisde Koran
  7. Fundamentalisme en religie #6 Versplintering
  8. Te late hulp voor Syrië uit Westen voedingsbodem voor Vechters voor een Islamitische Staat
  9. Nieuwkomers, nieuwelingen, immigranten, allochtonen en import
  10. Vloedgolf van verziekt entertainement
  11. Hoe de Satan vandaag rond toert
  12. Mens en leed
  13. Wij zijn zelf verantwoordelijk
  14. Het is makkelijk onze verantwoordelijkheden te ontwijken
  15. Engelse tieners vinden religie schadelijk
  16. Niet elk religieus geweld is religieus
  17. Tegenstroom voor Terreur of omringende angst

+++

Verdere stof tot nadenken

  1. Charlie
  2. Aanslag
  3. Hoe de media in alle waarschijnlijkheid cijfers over aantal vluchtelingen manipuleert.
  4. Halen we met asielzoekers een paard van Troje binnen?
  5. Wat is er mis met Christelijk fundamentalisme?
  6. Het fascisme van antireligieuze utopisten
  7. ‘Radicale moslims benaderen actief vluchtelingen’
  8. Islam eng of niet?
  9. Islamofobie is contraproduktief
  10. Eigen Volk Eerst
  11. Onder­scheid maken – een repliek op Ayaan Hirsi Ali
  12. A tous mes amis
  13. The sharpen­ing of contradictions
  14. Fakta: fundamentalisme
  15. Binfikir -interview: Göçün yapısı değişti ve demokrasinin de buna göre yeniden şekillenmesi gerekir
  16. Transformer
  17. Teror Doa?
  18. Hilangnya Relevansi Kebertuhanan Fundamentalis
  19. Islam Benar vs. Islam Salah: Muslim dan non-Muslim harus bersatu untuk mengalahkan ideologi Wahhabi

+++

naged8

Keer op keer vinden er aanslagen plaats. Keer op keer wordt er Allahu akbar geroepen en keer op keer veroordelen wij het brute geweld. Demonstraties, minuten stilte en dagenlange nieuwsuitzendingen prenten iedereen in hoe gevaarlijk de Islam is. De media harken miljoenen aan advertentie-inkomsten binnen met angstartikelen over moslims, regeringen hollen de privacy van de burger steeds verder uit en machtswellustelingen als Marine le Pen, Geert Wilders en Donald Trump maken dankbaar gebruik van islamofobie om als redder in nood te waarschuwen tegen de ‘verwerpelijke’ religie Islam. Stem op mij, dan gooi ik de grenzen en moskeeën dicht, flikker alle moslims eruit en is het probleem opgelost! Het gaat maar door en het gaat maar door. Waarom?

Het zou te simpel zijn om te zeggen dat het maar doorgaat omdat degenen die macht hebben er niet bij gebaat zijn dat het ophoudt: De media en wapenfabrikanten houden graag hun omzet…

View original post 397 more words

14 Comments

Filed under Activisme & Vredeswerk, Geestelijke aangelegenheden, Misdaden & Wreedheden, Nederlandse teksten - Dutch writings, Politieke aangelegenheden, Re-Blogs and Great Blogs, Religieuze aangelegenheden, Voelen en Welzijn, Wereld aangelegenheden