Vrouwenbewegingen uit 46 landen roepen op tot Women’s Strike

Onder het moto ‘solidarity is our wapen’ roepen vrouwenbewegingen uit 46 landen op om deel te nemen aan een Women’s Strike tijdens de Internationale Vrouwendag op 8 maart. Met de staking willen ze een daadkrachtiger aanpak vragen voor geweld tegen vrouwen op alle niveaus en de precaire situatie van veel vrouwen in de wereld aanklagen. Ook in België doen er verschillende vrouwenbewegingen mee. “Een vrouwendag is meer dan nodig, zelfs onze reeds verworven rechten staan overal onder druk”, klinkt het.

Keltoum Belorf

De vrouwen hebben hier toch alle rechten, is een vrouwendag nog nodig in het Westen hoor ik u al zuchten. Een vraag die elk jaar weer opduikt. Maar van ongelijk loon, recht op abortus, geweld tegen vrouwen tot femicide: de situatie van de vrouw is anno 2017 en zelfs in het Westen niet helemaal wat het hoort te zijn. Heel wat moeders in onze welvarende contreien moeten al ploeterend gezin en werk zien te combineren en komen amper rond.

Women’s Strike België

Het is niet omdat erger gesteld is met de situatie van vrouwen elders in de wereld, dat de vrouwen hier niet meer moeten opkomen voor hun rechten,

vindt Sarah Scheepers van de vrouwenbeweging Ella vzw. Ze trekt mee de Women’s Strike in België.

“We zien dat reeds verworven rechten meer en meer onder druk komen te staan met figuren als Trump. Kijk naar een land als Polen waar de regering het recht op abortus terug wou inperken. Of de besparingsmaatregelen van onze regering. Die treffen vooral de vrouw. Het is een door de overheid geïnstitutionaliseerd seksisme.”

De Belgisch Women’s Strike is er gekomen op initiatief van een aantal individuele vrouwen die de internationale oproep zagen op sociale media.

“We gingen met het initiatief naar onze organisaties die het meteen steunden, ook Ella vzw,”

bevestigt Scheepers.

In elk land hebben de vrouwenbewegingen een aantal thema’s naar voren geschoven die ze belangrijk vonden. Voor de Belgische vrouwenbeweging staat vooral de eis voor een betere combinatie arbeid en gezin en een kordatere aanpak van geweld tegen vrouwen op de agenda. Scheepers:

“Vrouwen doen gigantisch veel onbetaalde zorgarbeid. In combinatie met de hoge werkdruk wordt het bijna onhoudbaar, zeker voor vrouwen in precaire situatie. Bovendien komt daar de flexibilisering van arbeid nog bij. Beeld je in welke taak het is om opvang voor je kinderen te plannen als je een contract hebt waar je op elk moment van de dag opgeroepen kan worden om enkele uren te komen werken.”

Op de Dam werd de honderdste verjaardag van In...

Op de Dam werd de honderdste verjaardag van Internationale Vrouwendag gevierd. Voor internationale solidariteit van vrouwen wereldwijd. Tevens werd er gedemonstreerd door schoonmaak(st)ers voor een betere cao. http://www.fnvbondgenoten.nl/branches_bedrijven/branches/dienstv… (Photo credit: Wikipedia)

+++

Aanverwante lectuur

  1. Vrouwen voor het voetlicht – Stichting 1001-vrouwen
  2. Op naar 100% wijze vrouwen! – Let’s go for 100% wise women!
  3. Afrika’s koploper met topvrouwen
  4. Vrouwendag
  5. Vrouwendag 8 maart 2017
  6. Vrouwendag, oh sorry!
  7. Feminisme anno 2016: van gefrustreerd naar laisser-faire
  8. Een zeldzaam gebrek aan flair
  9. Fel, puur en recht voor de raap: ‘Feminisme, een nieuw begin’ spreekt duidelijke taal
  10. Happy International Women’s day?
  11. Het went nooit
  12. waarom zijn vrouwen zo onzeker?
  13. De voddenkoningin
  14. Recensie: Vrouwen schrijven niet met hun tieten
  15. Laat je stem gelden!
  16. De zielige mens
  17. March Resist With Action Calendar
  18. How to: Self care for activists
  19. Women, A Strike is Not the Time to Be Polite
  20. Women’s day, oh sorry!
  21. Not so careery careerwoman
  22. When sleeping women wake, mountains move
    Today is the day I will not sit still and give in anymore. Give in to being rewarded for holding myself in. For feeling like I’m too much. Shutting up because it makes you feel uncomfortable.
  23. Tomorrow will be ‘A Day Without A Woman’
  24. On Strike
  25. 8 Radical Actions across the UK and Ireland for International Women’s Day
  26. The Pussyhat of 150 years ago was a Tea Cozy. Just ask Trump Friend and Suffragentleman Frederick Douglass. He was there!
  27. A Day Without a Woman
  28. On “Strike”
  29. How To Spend the Women’s Strike & International Women’s Day

+++

Save

Save

Save

5 Comments

Filed under Activisme & Vredeswerk, Economische aangelegenheden, Nederlandse teksten - Dutch writings, Nieuwsgebeurtenissen - Journaal, Sociale Aangelegenheden