Vrede en de Dialoog

Filosofiestudent aan de Radboud Universiteit Nijmegen Boris van Meurs (1994) heeft het op zijn blog “De Klos” (met een knipoog dat wij de klos zijn?) kijkt niet alleen naar de gevaren van de virtuele realiteit, maar laat ook zijn blik vallen op de gevaren die de makers van de speeltuin van het leven aan het creëren zijn.

Vandaag zien wij dat iets ‘wat zo zou kunnen zijn’, ook door mensen weleens graag beleefd wordt in een spel, maar dat zij de relatie tussen spel en realiteit of de werkelijkheidszin wel eens totaal uit het oog verliezen.

De vraag is bijvoorbeeld of je een virtuele werkelijkheid kunt betreden en ‘met een half oog’ door die wereld kunt dwalen. Ik denk dat virtuele werkelijkheid hierin van cinema tot nu toe verschilt. {De gevaarlijke speeltuin van Virtual Reality}

De schrijver van “De Klos” komt in zijn studie filosofie krachtige ideeën tegen, dat hij het zonde vind wanneer deze enkel binnen een academische context blijven rondzingen. Hij is juist te denken dat het zonde is om dit enkel voor zichzelf te houden. Wij zouden zelfs meer durven zeggen dat het dan zou getuigen van een soort egoïsme, dat wij vandaag de dag veel te veel merken. Te weinig mensen willen het geleerde met anderen delen. Zijn blog wil een poging zijn om filosofie te vertalen naar problemen van alledag, maar bovenal wil het ook een pleidooi zijn voor de reflectie, een betoog voor de actieve geest. {Doelstelling} Iets dat wij met dit platform ook willen doen.

In deze wereld zijn er heel wat mensen die de controle over zichzelf verloren zijn. Anderen hebben de voeling met hetgeen er werkelijk gebeurd dan weer verloren. Meer en meer willen velen hun eigen wereldje scheppen en de ware wereld rondom hen uitsluiten of er het verkeerde beeld van eigen maken.

Onwetendheid is dikwijls oorzaak van het kwaad. Onvoldoende kennis van andere culturen en mensen maakt dat angst soms over de geest kan komen en een negatieve houding tegenover de ander kan aan genomen worden.

Zij die meer kennis hebben verworven, de academici, dragen een grote verantwoordelijkheid in onze maatschappij. Aan hen is het ook om de media berichten bij te sturen en mensen verder in te lichten, over waarheden maar nog meer over onwaarheden. Leugens moeten ontkracht worden door hen die beter weten.

Er zijn voldoende figuren die angst en verdeeldheid wensen te zaaien in Europa. De meeste politici zijn de voeling met hun kiezers verloren, waardoor de onvrede erg is toegenomen maar ook het kwaad kan kiemen.

Hopelijk gaan de academici dit maal eerder optreden dan in de jaren dertig van vorige eeuw. Het is hoog tijd om de juiste energie door Europa te laten waaien.

+

Aanvullende lectuur:

  1. Diegene die maakt zoals wij zijn
  2. Waarom doen we niets aan de oorzaak?
  3. Vredesweek 2012 en Responsibility to Protect (R2P)
  4. Occupy Movement Verzwegen in de media
  5. Hermeneutiek om uit te dragen #5 Beeldvorming
  6. Hermeneutiek om uit te dragen #10 Verkondigen
  7. Overdracht van mening te vrijwaren

+++

Verder boeiend leesvoer

  1. Eigen Volk Eerst
  2. Zegje op zaterdag: Nederland koopt meer
  3. Altijd, gewoonweg altijd
  4. Elkaar mens laten zijn
  5. Volwassen ik
  6. Démocratie à venir
  7. Xenofobie – dar evoluce
  8. Kdo informuje o izraelské antiimigrační rasové politice je antisemita
  9. Newspeak demokratury – xenofobie
  10. Co říkají statistiky o mezirasových sexuálních deliktech v USA

+++

De Klos

Dit is een oproep aan alle academici in Nederland: stop het wortel schieten van de haat, zwengel het denken weer aan, sla de brug naar de maatschappij. Europa kraakt onder zijn eigen angsten en helt over, richting de zwarte diepten van xenofobie en fascisme.  We staan aan de voet van een Europese crisis en een lange nacht van de leugen als wij gezamenlijk dit onheil niet weten af te weren. Kan het licht van het denken hier geen heil bieden?

                Haat werkt via ontkenning: de ontkenning van menselijkheid, gelijkwaardigheid, nabijheid. Daarentegen werkt het denken via de dialoog en de uitwisseling van gedachten, bevindingen, experimenten. Haat sluit af en verwerpt, denken opent en benadert. Deze openheid en toenadering is bij uitstek wat de universiteit te bieden heeft aan de maatschappij. De openheid van de vraag die niet bij voorbaat beantwoord is toont het denken als proces en als dialoog. Een…

View original post 89 more words

4 Comments

Filed under Activisme & Vredeswerk, Kennis en Wijsheid, Levensstijl, Misdaden & Wreedheden, Nederlandse teksten - Dutch writings, Politieke aangelegenheden, Re-Blogs and Great Blogs, Voelen en Welzijn

4 responses to “Vrede en de Dialoog

  1. Goed artikel. En dank voor de verwijzing naar een blogpost van mij.
    Vr.gr. Patty

    Like

  2. Pingback: Bijbelvorser Review of Five Years on WordPress | Bijbelvorser = Bible Researcher

  3. Pingback: De huidige toestand die ons zorgen zou moeten baren | Marcus Ampe's Space

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.