De beste belegging of geldelijke verzekering die men kan doen voor later, is het verwerven van een eigendom – met name best een huis, daar een appartement slechts een ruimte in de lucht is.
Als men een huis wil kopen moet men er wel rekening mee houden dat er een “Renovatieverplichting” op rust indien het aangekochte goed niet nieuw is.
Sinds 1 januari 2023 geldt er een renovatieverplichting voor eengezinswoningen en appartementen. Koop je een huis of appartement met energielabel E of F? Dan moet je het renoveren zodat het energielabel D of beter krijgt.
De renovatie moet binnen vijf jaar na de aankoop gebeuren:
- De termijn van vijf jaar start op de datum waarop de authentieke akte verlijdt. Als de akte bijvoorbeeld op 1 februari 2023 verlijdt, moet de woning voor 1 februari 2028 gerenoveerd zijn.
- Als je het vooropgestelde label niet tijdig behaalt, kun je een administratieve geldboete van 500 tot 200.000 euro krijgen. Er wordt dan een nieuwe termijn opgelegd om het label te behalen.
Meer weten over de renovatieverplichting
Waarom deze verplichting?
De Europese Unie wil de CO2-uitstoot drastisch verminderen om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. Zo draagt Europa bij aan het klimaatakkoord van Parijs om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C. 21 % van de totale Belgische CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door residentiële gebouwen. Daarom moeten alle woningen in Vlaanderen tegen 2050 een EPC-label A hebben. Die evolutie naar A zal stap voor stap doorgevoerd worden.
Mijn oorspronkelijke sociale huurwoning is in 1995 gerenoveerd.
Met name het isoleren is toen niet erg goed uitgevoerd.
In 2020 heb ik mijn inmiddels koopwoning aardgasvrij gemaakt. Met de zonnepanelen op mijn eigen dak produceer ik per kalenderjaar meer stroom dan de hoeveelheid stroom die ik per jaar voor warm water- , ruimteverwarming en koken etc. nodig heb.
Een officieel erkend energielabel heb ik niet.
Toch lijkt het mijn vreemd als ik een verplichting krijg om te renoveren.
Mijn huis heeft al een volledige energietransitie ondergaan.
Duurzame groet,
LikeLike
Mooi te horen dat jij met de zonnepanelen op je eigen dak per kalenderjaar meer stroom kan produceren dan de hoeveelheid stroom die jij per jaar voor warm water- , ruimteverwarming en koken etc. nodig hebt. dit bewijst hoe wij met z’n allen werkelijk voor voldoende groene stroom zouden kunnen zorgen.
Het is opletten geblazen met al die staatsverplichtingen maar ook met zogenaamde staatstoelagen. Met de toekenning van aanvragen voor renovatie subsidie krijgt de regering een oog op ‘vernieuwde woningen’ die dan in waarde gestegen zijn, waardoor de regering een hoger kadastraal inkomen kan aanrekenen. Door dat hoger kadastraal inkomen wint de regering haar subsidie snel terug en verkrijgt het een hogere bijdrage van de eigenaar in de vorm van de belastingen.
Men kan een huis laten keuren om een bepaald energie label toegekend te krijgen.
De aankoop van je woning lijkt mij te ver af om onder de regelgeving van ‘verplichting tot renoveren’ binnen te krijgen, omdat zij bijna 4 jaar vooraf gaat aan de wettelijke bepaling (1 januari 2023). Ik denk dan ook dat je hiervoor niet hoeft te vrezen. Bij verkoop zal je wel de energiewaarde moeten kunnen bewijzen. (Hierbij zal je moeten opletten dat ze niet zo maar overal gaten in je muren boren.)
Ik hoop dat je bij de energietransitie op een terugdraaiende elektriciteitsteller kan rekenen. Ook daar heeft de regering de burger bij de lurven genomen. Ik hoop dat er op dat vlak snel voldoende betaalbare opslagbatterijen op de markt komen zodat zij die op bepaalde momenten te veel energie kunnen opwekken deze niet moeten afstaan aan de energiebedrijven die dan die energie voor een goede cent kunnen verkopen, zonder dat zij daar zelf de degelijke waarde voor betaald hebben.
LikeLike