Medische zorg in de Afghaanse frontlinie draaiende houden

Zoals je ongetwijfeld hebt gevolgd, laaien de gevechten tussen de Afghaanse strijdkrachten en de Taliban hevig op. Vooral in de provinciehoofdsteden neemt het aantal doden en gewonden met de dag toe. Mensen raken op grote schaal ontheemd, de medische zorg staat onder druk.

Ziekenhuizen aan de frontlinie

Verschillende ziekenhuizen en gezondheidscentra waar AZG werken, liggen intussen aan de frontlinie. Ze houden hun zorg zo goed mogelijk draaiende en passen zich constant aan:

  • In Lashkar Gah ondersteunt het team van Artsen Zonder Grenzen het Boost-ziekenhuis, met oa. medische, verloskundige en chirurgische noodgevallen. Hoewel raket- en luchtaanvallen zeer dichtbij komen, heeft het personeel tot nu toe alle afdelingen van het ziekenhuis draaiende kunnen houden.
  • In Kunduz heeft AZG de kantoorruimtes omgebouwd tot een trauma-unit. In de eerste week van augustus konden er zo 127 gewonden gestabiliseerd worden.

Hulp aan ontheemden

Honderdduizenden mensen zijn intussen voor het geweld op de vlucht. Sommigen hebben veiligheid gezocht in informele nederzettingen met weinig toegang tot basisvoorzieningen zoals voedsel, onderdak en medische zorg.

    • In juli opende AZG een kleine polikliniek voor ontheemde vrouwen en kinderen in Sar Dawra, net buiten Kunduz.
    •  In Kandahar heeft AZG een tijdelijke kliniek opgezet voor medische verzorging van kinderen jonger dan vijf in het ontheemdenkamp Haji.
In en rond de stad Kunduz wordt hevig gevochten. Voor de vele mensen op de vlucht, richtten we een tijdelijke kliniek op. Maar liefst 3.400 medische consulten voerden we uit in de eerste 12 dagen.

In en rond de stad Kunduz wordt hevig gevochten. Voor de vele mensen op de vlucht, richtte AZG een tijdelijke kliniek op. Maar liefst 3.400 medische consulten voerden ze uit in de eerste 12 dagen. © Prue Coakley , 10 juli 2021

Vindt >De laatste update uit Afghanistan<

2 Comments

Filed under Activisme & Vredeswerk, Gezondheid, Nieuwsgebeurtenissen - Journaal

2 responses to “Medische zorg in de Afghaanse frontlinie draaiende houden

  1. Pingback: De laatste dagen voor broeders en zusters in Afghanistan | Broeders in Christus

  2. Pingback: Al of niet met terroristen onderhandelen | From guestwriters

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.