wereldwijd gebrek aan vaccins, de strijd woedt hevig in india en… in Brussel

Overal ter wereld is momenteel een gebrek aan vaccins. Door de beperkte en veel te dure leveringen, staan armere landen zelfs helemaal achteraan de rij. De weinige vaccins die worden geproduceerd gaan voorlopig – in mondjesmaat – naar de rijke, happy few, zoals België.

India is één van de landen die maanden geleden hard op tafel hebben geklopt om het vaccinmonopolie van de grote farmabedrijven te herzien, door de patenten op vaccins tijdelijk af te schaffen. Maar terwijl momenteel duizenden mensen sterven tijdens een grote piek in Bombay, is er nog steeds geen internationaal akkoord gevonden.

Dokter Gautam Harigovind en Dimitri Eynikel vechten elk op hun manier tegen dit onrecht. Terwijl Gautam koortsachtig personeel zoekt voor een reuzachtige kliniek in Bombay, werkt Dimitri in Brussel keihard achter de schermen om politici te overtuigen de vaccins voor iederéén ter wereld beschikbaar te maken. Een race tegen de tijd op twee continenten…

Dimitri pleit bij politici: vaccins voor iedereen, wereldwijd

“Dat de USA zich nu ook achter het voorstel schaart om de patenten tijdelijk af te schaffen, is historisch.”

Dimitri werkt al een jaar om vaccins wereldwijd toegankelijk te maken. Zijn werk? Land per land proberen overhalen om het voorstel te ondersteunen.

“Ik denk dat we nu wel een omwenteling gaan zien.”

“ONS PERSONEEL IS GEWOON OPGEBRAND NA 3 DAGEN WERKEN”

Dokter Gautam Harigovind is één van coördinatoren van een enorme afdeling intensieve zorg, in een tent met 2.000 bedden.

“Onze medewerkers kúnnen gewoon niet lang in deze omgeving werken. Je brandt hier heel snel op. Ze zijn er simpelweg niet op getraind om met zo’n gigantisch aantal patiënten om te gaan.”

Er is ontzettend veel hulp nodig in meerdere landen.

Artsen Zonder Grenzen financiert hun interventies met het noodhulpfonds waarmee zij onmiddellijk in actie kunnen komen en slachtoffers kunnen helpen na een epidemie (zoals ebola in D.R. Congo), een natuurramp (zoals de cycloon Idaï in Mozambique) of conflicten, ook wanneer ze misschien minder bekend zijn bij het publiek.
Dankzij de steun van schenkers kunnen ze in actie komen bij noodsituaties, en overal waar dringend hulp nodig is.

DOE EEN GIFT

1 Comment

Filed under Gezondheid, Nederlandse teksten - Dutch writings, Nieuwsgebeurtenissen - Journaal

One response to “wereldwijd gebrek aan vaccins, de strijd woedt hevig in india en… in Brussel

 1. De situatie in India is rampzalig: COVID-19 slaat opnieuw hard toe en onze teams snellen te hulp in Mumbai om de noodsituatie te bedwingen. De slechte hygiënische omstandigheden in sommige delen van de stad kunnen leiden tot een snelle verspreiding van het virus. Het is daarom belangrijk om de overdracht van het virus zoveel mogelijk te beperken, en om zieken goed te behandelen. Het is enkel dankzij u dat deze spoedinterventies mogelijk zijn.

  In India komen er elke dag meer dan 300.000 nieuwe infecties bij.

  “De situatie is zeer zorgwekkend,” zegt Dilip Bhaskaran, COVID-19 coördinator voor AZG in Mumbai. “Dit is de grootste toename sinds de pandemie begon.”

  Wat doet Artsen Zonder Grenzen in plaatselijke ziekenhuizen en gezondheidscentra?

  Screening en identificatie van besmette personen,
  Infectiepreventie- en controlemaatregelen,
  Triage van patiënten voor optimale preventie,
  Digitale gezondheidsbevordering,
  Behandeling van patiënten.

  Daarnaast bereiden we ons in Mumbai ook voor op de ondersteuning van twee afdelingen binnen een groot veldhospitaal om te reageren op de COVID-19-crisis. Artsen Zonder Grenzen voorziet twee tentensets met elk ongeveer 1.000 bedden voor intensieve verzorging. Ook zal AZG medische en technische steun verlenen voor zuurstoftoevoer en -therapie, en ernstig zieke patiënten op intensieve zorgen bijstaan.

  AZG, actief op vele fronten

  Wij willen u bedanken: zonder u kunnen we geen zorg verlenen aan de meest kwetsbaren. Met uw donaties aan ons noodhulpfonds kunnen we dringende interventies zoals vandaag in India financieren. Zij stellen ons in staat op te treden in andere, even ernstige contexten zoals Brazilië, Libanon, Peru… Onze teams komen tussenbeide waar de nood zo hoog is, dat er geen andere keuze mogelijk is.

  PS: Aarzel niet om in de komende dagen onze website te raadplegen om onze interventies van nabij te volgen.

  Het team van Artsen Zonder Grenzen

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.