Vaccinatieongelijkheid kan structurele ongelijkheid wereldwijd doen toenemen

2021 lijkt op een overgangsjaar te worden voor de ontwikkeling van (corona)vaccins. Maar er zijn nog heel wat hindernissen te overwinnen. Ook moeten heel wat verzinsels de wereld uit geholpen worden.

Rusland beet de kop er af en startte als eerste te vaccineren met hun Russisch vaccin. Groot-Britannië is deze week begonnen met het Pfizer vaccin, dat vervolgens ook in de V.S.A. zal aangeboden worden. Verder op de kandidatenlijst staan AstraZeneca,  Johnson&Johnson en Moderna in de wachtrij. China, waar het allemaal begon, is nu ook gestart met de distributie van een eigen vaccin. In deze coronacrisis is er heel wat geld en tijd tegen aan gegooid om zo vlug mogelijk een doeltreffend geneesmiddel of preventiemiddel te vinden.

Aangezien het bij de koplopers veelal gaat om westers gefinancierde research, is het niet onlogisch dat er daardoor in eerste instantie naar deze, overigens rijkere westerse markten wordt gekeken als afzetgebied. Hoewel deze multinationals eerder aangaven dat ze niet van plan zijn om winstbejag tot hun centrale drijfveer te nemen, kan verwacht worden dat de informele onderhandelingspositie van dergelijke bedrijven inzake fiscaliteit en goedkeuring van toekomstige projecten in de komende jaren zal versterken.

Mondiaal speelt hier ook een geopolitieke race; er is immers een nieuwe revolutie in de farma, virologie en epidemiologie ontstaan als gevolg van corona. In 2009 lanceerde de Amerikaanse president Obama bijvoorbeeld het PREDICT-project (red.nota: in 2009 gelanceerd als reactie op de uitbraak van het influenza A-virus subtype H5N1 “vogelgriep” in 2005.) om nieuwe gezondheidsbedreigingen reeds vooraf wetenschappelijk te kunnen detecteren. We kunnen verwachten dat de Biden-regering zulke projecten zal versterken, in eerste instantie samen met Europa en de ontwikkelde economieën.

Lees hier meer over: Gezondheidsbeleid als geopolitieke strategie

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.