Welzijn in tijden van Corona #2 Moed houden

Voorgaande: Welzijn in tijden van Corona #1 Voorzorgsmaatregelen

Moeite om de moed erin te houden of mogelijkheden te blijven zien? (Artikel van Mensura)
Wéér een plan in duigen gevallen die je je had voorgenomen? Herken je die neerwaartse spiraal van emoties die hier telkens bij hoort? De teleurstelling, de angst of het verdriet is groot als plannen continu veranderen of beslissingen nogmaals on hold moeten staan. Hoe kunnen we omgaan met die emoties en die ons nadien weerhouden om de moed (of hoop) erin te houden en mogelijkheden te blijven zien? Want deze neerwaartse gevoelens zijn vaak slechte raadgevers: met enkel angst of gevoel van controleverlies ziet men weinig of geen mogelijkheden meer (op de langere termijn).Kleinere en grote, ingrijpende veranderingen
Wat we allen gemeenschappelijk hebben is dat we ons dagdagelijks leven niet volgens onze gewoontes meer kunnen volgen of per week inplannen. Hoewel dit klein lijkt, is het wel psychologisch schokkende voor ons allen, er is geen voorspelbaarheid meer. Voor anderen zijn de teleurstellingen of tegenslagen groter, zoals bijvoorbeeld het verlies van een job met financiële problemen tot gevolg.

We stellen hierbij enkele copingstechnieken voor, die niet altijd zo natuurlijk opkomen wanneer we ons in een angstige staat bevinden.

Temporele afstand nemen
Wanneer je je teleurgesteld, gedemotiveerd of angstig voelt:

  • Zeg tegen jezelf dat het OK is om soms van koers te veranderen. Neem je eigen persoonlijke ‘mentale tijdmachine’, overstijg even het hier-en-nu en visualiseer jezelf in de toekomst. Sluit je ogen en vraag je af: “Over 10 jaar, hoe wil ik me herinneren dat ik het verhaal vertel over hoe ik op deze crisis reageerde?”
  • Door onze aandacht niet enkel te richten op onze angst in het huidige moment en dit snel te willen oplossen of wegkrijgen, richten we het ook op een reflectie over een gewenste houding en manier van zijn. We staan ook stil bij de langere termijn zorg die we hierin willen stellen naar onszelf en de situatie.

Als we met veerkracht en moed door deze nieuwe levensomstandigheden een beetje kunnen navigeren, leren we dingen over onszelf die we ons nog niet realiseerden en versterkt dit ons (zelf)vertrouwen in ons aanpassingsvermogen.

Parallel denken in een en-en verhaal in plaats van eenzijdige schuld
We hebben de neiging om te beschuldigen en te veroordelen als de dingen niet verlopen zoals we willen of gepland hadden. Zeker als we er ergens grote emotionele of zelfs financiële investeringen in hebben getroffen. Dan gaan we zaken gaan labelen als goed en slecht, juist of fout. Tegengestelde ideeën lijken elkaar uit te sluiten. Dit denken beïnvloed ook onze gevoelens, ons gemoed en hoe we ernaar handelen.

vb: het verliezen van een belangrijke klant of het breken met een geliefde. Al snel kan men dan denken: ‘ik heb het om zeep geholpen, door hem ben ik alles kwijt, had ik maar…’.

En-en denken is je gedachten en meningen structureren zodat verschillende zaken naast elkaar kunnen bestaan. Het is kijken vanuit evenwaardigheid naar ideeën, die naast elkaar dus een bepaalde waarde kunnen hebben zonder te oordelen.

Vb: Als ik het gedrag van mijn partner vervelend vind, wil dit niet zeggen dat ik niet meer van haar/hem hou.

  • Ik heb een fijne relatie én er zijn dingen die ik mis.
  • Ik vind het heerlijk om mijn eigen baas te zijn én ik vind het pittig om alles alleen te moeten doen.
  • Ik ben graag alleen én ik voel me eenzaam.
  • Ik kan me soms enorm ergeren aan mijn kinderen én ik voel dat we een goede band hebben.
  • Ik heb elke dag fysieke pijn én ik kan genieten van een leuk moment.

Stap voor stap kleine acties nemen
Wanneer we geconfronteerd worden met onverwachte veranderingen, kunnen we beginnen denken: ‘wat ik ook doe, het maakt toch niks uit’. We voelen geen controle meer. Dan kan het nemen van onmiddellijke stappen om onze situatie te verbeteren ons helpen om snel te schakelen. De truc is om te beginnen met bijna kleine, gemakkelijke en bereikbare stappen. Deze zullen je grotere problemen niet oplossen, maar zullen je mentaal wel aanmoedigen en stilaan je gevoel en geloof van controle of invloed herstellen: dat wat je doet wel degelijk zin of effect heeft.

vb: elke dag een wandeling van 2 minuten doen in je straat om fysiek en mentaal te herstellen van ziek te zijn.

Herkaderen of herschrijven van je situatie
Volgens deskundigen kan het veranderen van de manier waarop we naar deze ervaringen kijken ons helpen om ons te richten op groei. Omhels het psychologische concept van “transformational coping”, dat ons leert om stressvolle levensgebeurtenissen minder als bedreigingen te zien en meer als kansen voor persoonlijke ontwikkeling.

“Wil ik enkel het verhaal van mijn angst vertellen? Of wil ik ook het verhaal van mijn veerkracht en coping vertellen?

Ze kunnen dus een keerpunt zijn waar we bewust reflecteren over ons denken en onze keuzes.

Terug perspectieven en bredere oplossingen zien
Deze technieken kunnen helpen om de moed er dag per dag (toch een beetje) in te houden. En je mentaal ook veerkrachtig te houden om grotere beslissingen, pistes, perspectieven en oplossingen te onderzoeken en te nemen, die misschien nodig zijn.

3 Comments

Filed under Gezondheid, Levensstijl, Nederlandse teksten - Dutch writings, Positieve gedachten, Sociale Aangelegenheden, Voelen en Welzijn

3 responses to “Welzijn in tijden van Corona #2 Moed houden

  1. Pingback: Gedachte bij de versoepelingen van Coronamaatregelen – Jeshuaist

  2. Pingback: 31 augustus, laatste dag van de zomervakantie | Broeders in Christus

  3. Pingback: Gedachte voor 25 april: Uitdrukking van angsten | Broeders in Christus

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.